La Federació de les ADF del Maresme i els Bombers del GRAF s´uneixen per a parlar de les urbanitzacions, els incendis forestals i les cremes prescrites

 


El passat 7 de febrer a Argentona, es va realitzar la Jornada “Urbanitzacions, incendis forestals i cremes prescrites” dins de les IV Jornada Tècnica de la Federació de les ADF del Maresme, que van ser organitzades juntament amb el Departament d´Interior de la Generalitat, Direcció General d´Emergències i Seguretat Civil, Divisió Operativa dels GRAF i amb la col·laboració de l´ADF Serra de Marina.


En aquesta Jornada, es van tractar temes com el marc legal; la normativa i mesures de prevenció, mesures d´autoprotecció tant en les urbanitzacions com en edificacions aïllades, es va definir que és un incendi de disseny, com funciona el GRAF i es va explicar les experiències de les cremes que es realitzen a Mallorca. En aquesta jornada es va destacar que com una eina més de gestió al bosc, les cremes controlades poden ser solucions molt factibles. En aquest sentit, es va realitzar una crema prescrita al Turó de Cerdanyola, amb l´objectiu de poder rebaixar el combustible i crear discontinuïtat en la massa vegetal per a prevenir els incendis forestals que afecten a aquest Turó cada any en les èpoques de més risc d´incendi. Creiem que aquestes Jornades serveixen per donar a conèixer d´altres actuacions per a gestionar els nostres boscos en la lluita contra els incendis, que potser en la nostra comarca no s´utilitzen gaire, com són les cremes prescrites i així iniciar un debat entre les avantatges i desavantatges que tenen les diverses gestions en el nostre territori per a una millor i eficaç lluita contra els incendis forestals. La Jornada va ser un èxit de participació, unes 90 persones, entre tècnics forestals, professionals forestals, estudiants, membres d´entitats de protecció de la natura, i en la qualitat dels ponents, ja que van participar els tècnics del GRAF: en Miquel López i en Moisès Galán, i en Pep Solivellas i en Tomeu Lorca que són membres de l´IBANAT (Institut Balear Natura) de Mallorca, en Oriol Bassa, enginyer de forests del Consell Comarcal del Maresme, na Antònia Vilella que és l´actual tècnica de medi ambient de la comarca del Maresme i en Miquel Casadesus, President de la Federació de les ADF de l´Anoia. L´acte va ser tancat pel Sr. Jesús Acebedo, Cap de l´Àrea Bàsica d´Emergència del Maresme, el Sr. Antoni Soy, Alcalde d´Argentona, el Sr. Andreu Bosch, President del Parc Serralada Litoral, el Sr. Josep Jo, Conseller de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal del Maresme i el Sr. Jaume Riera, President de la Federació de les ADF del Maresme.
Cabrils, febrer de 2004