La Generalitat inclou 25 municipis del Maresme en la tramitació de zones de mercat habitacional tensionat

Gairebé la totalitat del territori maresmenc ha estat inclós en la tramitació de la declaració d’àrea habitacional tensionada que ahir va iniciar la Generalitat amb l’objectiu de limitar el preu del lloguer, tal com preveu la Llei estatal pel dret a l’habitatge (12/2023). Només queden fora Dosrius, Òrrius, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Tordera.

Ara s’obre un termini de 20 dies perquè administracions, entitats i particulars hi puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat aquest període, es resoldran les qüestions plantejades i es notificarà la resolució final al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que serà qui farà l’aprovació definitiva.

La Llei contempla dos grans criteris per declarar una zona com tensionada: que el cost mitjà del lloguer, hipoteca i despeses dels subministraments bàsics superin el 30% dels ingressos de la llar i que el preu del lloguer o compra hagi pujat en els darrers 5 anys més de tres punts per sobre de la inflació.

El Consell Comarcal del Maresme ja va aprovar -el mes de maig de 2021- la Moció per a promoure la declaració dels municipis de la comarca del Maresme com a àrea amb mercat d’habitatge tens emmarcada en la Llei 11/2020 de contenció de rendes de lloguer d’habitatges aprovada el setembre de 2020 per la Generalitat i derogada posteriorment pel Tribunal Constitucional.

El Maresme té 336.439 béns immobles registrats, el 62% destinat a l’ús residencial, i el 2022 es van realitzar 6.628 transaccions de compravenda d’habitatges i 8.322 contractes de lloguer. L’informe sobre el Mercat immobiliari al Maresme, publicat la setmana passada per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, apunta que el preu mitjà del lloguer és de 777,05 euros mensuals, però amb grans diferències entre municipis.