Nou servei d’intermediació hipotecària per al Maresme Centre i Sud

 

A partir del 8 d’abril l’Oficina d’intermediació hipotecària, que va posar en marxa el Consell Comarcal a finals de 2012 en col·laboració amb el Col·legi d’Advocats de Mataró, serà substituïda pel SIDH (Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge) que impulsa la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, els ajuntaments i els consells comarcals. D’aquesta manera, s’unifica el servei a tota la comarca (exceptuant Mataró). Els ciutadans dels municipis del partit judicial d’Arenys de Mar disposen de SIDH des del mes de febrer.

El nou SIDH que entrarà en funcionament el 8 d’abril es prestarà a les dependències de l’Oficina Comarcal d’Habitatge del Consell Comarcal del Maresme i donarà servei als ciutadans  Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Dosrius, el Masnou, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.

A la presentació del servei, que s’ha fet avui, hi han participat Miquel Àngel Martínez, president del Consell Comarcal del Maresme; Josep Oliva, diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona; Sílvia Grau, cap de l´Àrea d´Assessorament Hipotecari de l´Agència de l´Habitatge de Catalunya,  i Julio J. Naveira, degà del Col•legi d’Advocats de Mataró. Tots ells han coincidit a valorar positivament la col·laboració interadministrativa per intentar donar una resposta a les famílies que no poden fer front al pagament del seu deute hipotecari. També han destacat els valors preventius, de proximitat i d’accessibilitat per al ciutadà que tenen els punts SIDH.

Aquest servei, que la Diputació està desplegant per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, el servei de mediació hipotecària de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu del SIDH, que compta amb la col•laboració dels Col•legis d’Advocats de la demarcació de Barcelona, és augmentar i estendre els punts d’atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació.

Ofideute, que és un servei que ofereix l’Agència de l’Habitatge de Catalunya de la Generalitat, es va crear l’any 2010 per pal•liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis.

El SIDH del Maresme

El SIDH es prestarà a l´Oficina Comarcal d´Habitatge del Consell Comarcal del Maresme, però s´hi pot accedir a través de les oficines de serveis socials, de consum o d’habitatge dels diferents municipis beneficiaris. Les famílies que hi siguin derivades -una vegada feta la comprovació de les condicions d’accés (ser propietaris d’un únic habitatge que s’utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca)- són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que farà la mediació amb l’entitat financera corresponent.

L’atenció per als ciutadans es fa des del mes de febrer per als ciutadans del Partit Judicial d’Arenys de Mar i a partir del 8 d’abril també els del Partit Judicial de Mataró. Els veïns dels municipis del Nord de la comarca també poden ser atesos a Arenys de Mar. Les visites són sota cita concertada. Per demanar hora cal trucar al Consell Comarcal: 93 741 16 16