Tot preparat … iniciem el CuEmE 2019/2020!

 Per tercer curs escolar consecutiu, el Servei d’Emprenedoria del Consell Comarcal del Maresme col·labora amb la Diputació de Barcelona per dur a terme el programa per projectes “Cultura Emprenedora a l’Escola”, al Maresme.

Després de l’èxit del programa a les dues edicions anteriors, posem en marxa una nova edició del CuEmE. 


Aquest any s’han adherit al programa l’escola La Serreta d’Alella i l’escola Sinera d’Arenys de Mar. Ja en són 4 els municipis que hi participen sota el paraigües del Consell Comarcal del Maresme.


A grans trets, durant el decurs del programa l’alumnat crea i gestiona una cooperativa durant el curs escolar, elabora i ven uns productes artesanals i els beneficis els destina a una entitat social de la comarca.


El primer any que hi vam col·laborar, el curs escolar 2017/2018, hi va participar l’escola Sant Pau de Sant Pol de Mar, amb 58 alumnes de 5è de primària, i els resultats, tant per l’alumnat com pel professorat, van ser realment positius. El professorat va aprendre una filosofia educativa diferent, aquest programa es realitza per projectes i la metodologia que s’emprea és difererent als estudis convencionals.


Amb la premisa de “laissez faire”, l’alumnat va decidir des del primer moment – mitjançant votacions i democràticament – sobre tots aquells aspectes que els afectaria en el transcurs del programa. Van escollir quin seria el nom de la cooperativa, qui serien els representants del grup, qui formaria part de l’àrea de màrqueting, de comptabilitat,…Les nenes i el nens del grup de 5è van adaptar el CuEmE com si fos un joc, en el bon sentit de la paraula, prenent iniciativa i sentint-se importants, i això, de cara a aprendre i a adquirir coneixements, és gairebé essencial a aquesta edat.


A la següent edició, el curs escolar 2018/2019, va afegir-se a l’escola Sant Pau, l’escola El Castell de Dosrius, passant de 58 alumnes el primer any a 124 durant aquest curs. Els resultats van ser iguals o més positius que els de la darrera edició, donat que l’experiència anterior de l’escola Sant Pau va facilitar el decurs del programa i es va aprendre molt sobre la manera de gestionar el projecte en si mateix.


Durant el pròxim curs escolar 2019/2020, l’escola de Sant Pol de Mar continua i s’hi afegeixen les escoles La Serreta d’Alella i Sinera d’Arenys de Mar. Aquest curs el Consell Comarcal del Maresme donarà cobertura a quatre municipis amb la participació de 119 alumnes.


Aquest programa pretén promoure el cooperativisme entre l’alumnat del cicle superior d’educació primària, amb l’objectiu de desenvolupar valors, hàbits i capacitats vinculades amb l’emprenedoria. És un programa impulsat  i liderat per la Diputació de Barcelona amb el suport de la Federació de Cooperatives de Treball a Catalunya i vol consolidar aprenentatges en els nens i nenes en una etapa de la seva vida en què evolucionen cap a l’autonomia, l’autoconcepte i la seva inclusió en grups.


Les activitats que es duen a terme en el marc del CuEmE pretenen despertat l’esperit emprenedor, i fomentar i desenvolupar competències clau amb l’impuls dels centres educatius.