05.04.2020Consell Comarcal del Maresme - Tornar a portada  
Productes de la terra

Optar per el consum de productes de proximitat, Km. 0 suposa una aposta pel que ajuda a reforçar l’economia local, reduir la despesa energètica que produeix el transport dels productes, cuidar el nostre entorn territorial més proper... 

Els beneficis que ens aporta la compra de proximitat, tal com estableix l’Agencia Catalana de Consum són:

 • Tenim un coneixement més directe de la procedència dels productes, que ens permet consumir amb garanties de seguretat i qualitat més grans.
 • Exercim un consum mediambiental més sostenible, en reduir els costos energètics de transport dels productes procedents d’altres zones més allunyades.
 • Contribuïm al manteniment de petites explotacions familiars, agràries i ramaderes, alhora que evitem l’abandonament de les zones forestals.  
 • Afavorim la conservació d’espècies agroalimentàries autòctones en perill de desaparició.
 • Contribuïm al creixement i desenvolupament del nostre país.
Coneixeu els segells que identifiquen el productors que fan venda de proximitat?

La venda de proximitat és la venda de productes agroalimentaris, procedents de la terra o de la ramaderia o bé com a resultat d’un procés d’elaboració o de transformació que els productors o les agrupacions de productors agraris fan en favor del consumidor o consumidora final, directament o mitjançant la intervenció d’una persona intermediària.

La venda de proximitat inclou la venda directa i la venda en circuit curt:

 • DIRECTA: 
  proximitat_directa És la que fan directament els productors o les agrupacions de productors agraris en favor del consumidor o consumidora final, sense la intervenció de persona intermediària.

  La venda directa es pot dur a terme en la pròpia l’explotació, en agrobotigues de les agrupacions de productors agraris, en mercats locals, en fires-mercats o en altres llocs que no siguin establiments comercials permanents. 
 • CIRCUIT CURT:
  proximitat_circuit curtÉs la que duen a terme productors o agrupacions de productors agraris en favor del consumidor o consumidora final, amb la intervenció d’una persona intermediaria

  La venda en circuit curt es pot fer en establiments minoristes, agrobotigues de les agrupacions de productors agraris que actuen com a intermediàries, en establiments de turisme rural i en establiments de restauració, inclosos establiments de restauració col·lectiva, sempre que aquesta venda s'ajusti als criteris establers en aquest Decret. 

Altres segells:

 • PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA:logo_ECO

  La producció agrària ecològica, denominada també biològica o orgànica, és un sistema de producció i elaboració de productes agraris naturals. L’objectiu principal és l’obtenció d’aliments de màxima qualitat.

  Les tècniques utilitzades en la producció agrària ecològica són respectuoses amb el medi ambient i amb les persones perquè restringeix l’ús de productes químics de síntesi (hormones, herbicides, adobs químics, plaguicides, etc.). Per tant, els productes agraris ecològics no contenen residus d’aquestes substàncies.

  La certificació és necessària per tal de garantir que el sistema de producció ecològic dels aliments arribi al consumidor amb les màximes garanties. Per això, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) realitza controls exhaustius als operadors mitjançant auditories dels sistemes de producció i elaboració, i pren mostres dels productes per ser analitzats. D’aquesta manera es garanteix que aquests productes no han estat contaminats amb pesticides ni transgènics.

  Tant el sistema de producció i elaboració com el sistema de control és comú a tots els països d’Europa i està regulat pel Reglament (CE) 834/2007. A més a més, la Comissió Europea publica cada any una llista amb els organismes autoritzats per realitzar el control i la certificació dels productes ecològics. A Catalunya, el CCPAE és l’organisme de control i certificació dels productes agraris i alimentaris ecològics.


  Font: Consell Català de la Producció Agrària Ecològica
 
ABRIL 2020Mes següent
DL.DT.DC.DJ.DV.DS.DG.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Mes anteriorMAIG 2020
DL.DT.DC.DJ.DV.DS.DG.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Estudi sobre les varietats locals hortícoles del Maresme
Estudi sobre la viabilitat d'una central de compres al Maresme
Eines per fer negocis
@mengemmaresme
XPDT_DIBA
costa de barcelona maresme
gasgtroteca.cat
Consell Comarcal del Maresme - Pl. Miquel Biada, 1 - 08301 Mataró - Tel. 93 741 16 16 - Fax 93 757 21 12