08.04.2020Consell Comarcal del Maresme - Tornar a portada  
 
 
 
 
Serveis als municipis i planificació
Xarxa Comarcal de Banda Ampla del Maresme

capçalera XCBAM

El Consell Comarcal del Maresme (CCM) ha endegat un projecte d´interconnexió dels 30 ajuntaments del Maresme mitjançant una xarxa de telecomunicació comarcal de banda ampla, en el marc del Pla Estratègic Maresme 2015. Aquest projecte s´orienta, en una primera fase de gestió i explotació, a l´auto prestació de serveis informàtics i de telecomunicació per a les administracions locals i organismes públics dependents. En una segona fase pel que respecta a la prestació de serveis, es preveu que pugui donar servei a la ciutadanía, comerç i indústria.         

El desplegament i construcció de la futura Xarxa Comarcal de Banda Ampla del Maresme (XCBAM) es realitzarà en dues fases:

Fase I: arribada a 19 dels 30 municipis de la comarca amb tecnologia FO

Fase II: arribada als 11 municipis restants amb tecnologia mixta de FO i RF

Per la construcció de la futura XCBAM es disposa de finançament procedent del PUOSC (Pla Únic d´Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya), fons FEDER de la Unió Europea i fons propis del Consell Comarcal del Maresme.

 

La topologia de la xarxa serà en forma de dos anells “aixafats” amb una fibra òptica per sentit en cada anell. El punt d´interconnexió de la xarxa s´ubicarà a Mataró ja que és el punt de màxima presència dels operadors i, on arribarà la Xarxa Oberta de Catalunya al Maresme a través de la C-60. A cada municipi, s´hi ubicarà un punt de presència on acabarà el parell de fibres òptiques que connectaran el punt de presència amb el punt d´interconnexió de Mataró.

punts de presència de la xarxa

municipis

El pressupost de licitació de la Fase I va ser de 1.905.084,74 € (IVA exclòs). El maig de 2011 s´adjudicà a la UTE formada per Agustí i Masoliver, SA (AMSA) i Electromecánica Soler, S.A. per un pressupost d'1.475.000,00 € (IVA exclòs), el que representa una reducció del 22,57%.

El termini per a l´execució de l´obra és de 8 mesos.

MUNICIPIS CONTEMPLATS EN EL PROJECTE EXECUTIU DE LA

XARXA COMARCAL DE BANDA AMPLA DEL MARESME, FASE I

AlellaPalafolls
Arenys de MarPineda de Mar
Arenys de MuntPremià de Dalt
ArgentonaPremià de Mar
CalellaSant Andreu de Llavaneres
Canet de MarSanta Susanna
El MasnouTordera
Malgrat de MarVilassar de Dalt
MataróVilassar de Mar
Montgat

 

El Consell Comarcal del Maresme destinarà els diners estalviats en la licitació de la Fase I (430.084,74 €) a la Fase II que permetrà la incorporació al projecte dels 11 municipis de la comarca restants.

El Pressupost de licitació del projecte executiu de la Fase II és de 503.553,93 € (IVA exclòs). El termini d'execució per les obres és de 6 mesos.

MUNICIPIS CONTEMPLATS EN EL PROJECTE EXECUTIU DE LA

XARXA COMARCAL DE BANDA AMPLA DEL MARESME, FASE II

Cabrera de Mar (FO)Sant Pol de Mar (FO)
Cabrils (RF)Sant Vicenç de Montalt (FO)
Caldes d'Estrac (RF)Teià (FO)
Dosrius (RF)Tiana (RF)
Òrrius (RF)Troncal per arribar a Calella (RF)
Sant Cebrià de Vallalta (RF)Troncal per arribar a Tecnocampus
Sant Iscle de Vallalta (RF)Mataró (RF)

RF (Connexió a la XCBAM mitjançant tecnologia de Radiofreqüència punt a punt)

FO (connexió a la XCBAM mitjançant tecnologia de fibra òptica)

Aquest projecte s'orienta, en una primera etapa pel que fa a la gestió i explotació de la xarxa, a l'auto prestació de serveis informàtics i de telecomunicació per a les administracions locals i organismes públics dependents. En una segona etapa pel que respecta a la gestió i explotació de la xarxa, es preveu que es pugui donar servei a la ciutadania, comerç i indústria.

SMART CITY

Per a la construcció de la futura XCBAM es disposa de finançament procedent del PUOSC (Pla Únic d'Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya): 2.037.566€; fons FEDER de la Unió Europea (211.753€) i fons propis del Consell Comarcal del Maresme.

Es defineix "Smart City" com aquella urbs que empra les TIC per aconseguir que, tant les seves infraestructures com els elements que les composen i els serveis públics existents siguin més interactius, es prestin de manera més eficient i la ciutadania pugui ser més conscient d'aquest fet. El triomf de la Smart City radica en la interacció i la comunicació que s'estableix entre la ciutadania i els serveis urbans, la ciutat en sí mateixa.

 

El desenvolupament d'una Smart City ajuda a la gestió automàtica i eficient de les infraestructures i serveis urbans, cosa que redunda en la reducció de la despesa pública, la millora de la qualitat dels serveis donats, la millora de la informació rebuda pels ciutadans, milloa en le presa de decisions i la qualitat de vida urbana, a més de constituir en sí mateixa una via per a la innovació, afavorint l'aparició de nous negocis i idees.

 

SMART COUNTY

 

Des del Consell Comaracal del Maresme s'ha decidit impulsar l'oportunitat que suposa la construcció de la futura Xarxa Comarcal de Banda Ampla del Maresme (XCBAM) per trascendir el concepte de la Smart City o ciutat intel·ligent per aconseguir assolir el que vindria a ser l'Smart County o comarca intel·ligent.

 

Consell Comarcal del Maresme - Pl. Miquel Biada, 1 - 08301 Mataró - Tel. 93 741 16 16 - Fax 93 757 21 12