16.01.2019Consell Comarcal del Maresme - Tornar a portada  
 
 
 
 
Nota de PremsaServeis GeneralsComunicaciˇ
El llibre "V˛gits, modolons i desfedors" recull la cultura oral del Maresme Nord a l'entorn de l'aigua i la terra
L'autor a entrevistat 140 persones
presentaciˇ del llibre v˛gits, modolons i desfedors
No fa gaires anys a les rieres del Maresme es podia pescar i paraules com v˛gits, modolons i desfedors eren d'˙s qŘotidiÓ. S'emmagatzemava el gel en pous de glaš o pous de neu i la vida, majoritÓriament, girava a l'entorn de les masies. Tampoc no fa gairÚ, 100 anys segons recorda Nicolau Vila, que va comenšar el conreu del maduixot a Calella. Aquests sˇn nomÚs uns exemples de la hist˛ria oral que recull Daniel Rangil en el segon volum de la trilogia de cultura oral del Montnegre.
Igual que va fer amb el primer volum, Daniel Rangil ha escollit el Consell Comarcal del Maresme per fer la primera presentaciˇ del llibre "V˛gits, modolons i desfedors" que acava de sortir d'impremta. El president del CCM, Josep Jo ha destacat el laboriˇs treball de recerca fet per l'autor a partir de les converses amb 140 persones i ha puntualitzat que "saber com era el nostre territori i com vivia la gent quatre generacions enrera ens ajuda a entendre el present i tambÚ ens ensenya un model de vida completament sostenible".

Al llarg de les 300 pÓgines del llibre es pot trobar un model de vida marcat pels cursos fluvials del Maresme i pel lligam a la terra. La dependŔncia d'aquests dos elements va propiciar un munt d'oficis que ara ja formen part de la hist˛ria. Els saurins que tenien les seves tŔcniques per trobar aigua subterrÓnia com en Josep Montsant de Sant CebriÓ o en Josep Pujol de Calella; els minaires (n'hi havia molts a Arenys de Munt que treballaven per Llavaneres i Matarˇ....); els moliners com la famÝlia Bassols que havien fet anar molins de Sant Iscle i de Malgrat; els cistellers com Joan SolÓ de Tordera....etc. TambÚ es recullen les hist˛ries dels oficis mÚs vinculats a la terra: masovers, majordoms, mossos i minyones....

Un altre capÝtol estÓ dedicat a la vida a l'entorn de la masia i al conreu dels aliments que han marcat la nostra dieta mediterrÓnia: el blat, la vinya i l'olivera i als productes que poc a poc s'han anat integrant als conreus del Maresme: la patata, les garrofes i les maduixes. Pel que fa a aquest darrer, en el llibre surt recollit el record de Nicolau Vila que explica que el comenšament del conreu de la maduixa a Calella va ser gairebÚ un accident quan va arribar a can Saleta una maduixera procedent de Franša i tot i no saber quin tipus de planta era la van posar al jardÝ. Si aquest record s'ajusta al temps, aquest any hauriem de celebrar el centenari del conreu de les maduixes al Maresme.

El llibre "V˛gits, modolons i desfedors" acaba explicant records i hist˛ries del paper que el bestiar productiu i el bestiar de treball jugava a les masies. Les hist˛ries es complementen amb una vintena de fotografies de l'Ŕpoca que mostren els treballs, la vida i alguns fets hist˛rics com la inundaciˇ del carrer del Mar de Malgrat de Mar el 1912 o la torderada de setembre de 1971.

Daniel Rangil ja estÓ preparant el tercer volum de la trilogia que apareixerÓ el 2010.

Informaciˇ publicada el 31 de marš de 2009
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Consell Comarcal del Maresme - Pl. Miquel Biada, 1 - 08301 Matarˇ - Tel. 93 741 16 16 - Fax 93 757 21 12