Consel Comarcal del Maresme
MALTRACTAMENT PSICOLÒGIC I/O EMOCIONAL

SÍNDROME ALINEACIÓ PARENTAL

“Trastorn caracteritzat per un conjunt de símptomes que resulten del procés pel qual un progenitor (normalmet el custodi) transforma la consciència dels infants, amb l´objectiu d´impedir, obstaculitzar o destruir els vincles amb l´altre progenitor (no custodi).”

ALGUNS INDICADORS

 LLEUMODERATGREU
Els infants presenten un elevat nivell d´ansietat davant la presència del familiar alienat, observant-se un desbordament emocional: plors, sudoracions, agitació...   
Manca d´ambivalència respecte el sentiment d´odi cap el familiar alienat.   
Manca de sentiment de culpabilitat per l´actitud de rebuig mantinguda en la visita amb el familiar no custodi.   
Les raons al·legades per justificar el desacreditar al familiar alienat són dèbils, frívoles i/o absurdes   
L´infant afirma que la decisió de rebutjar el familiar alienat és exclusivament seva   
S´evidencien escenaris prestats.   
Els menors expliquen fets què no han viscut, manifestant-los com a propis   
 

ASPECTES A TENIR EN COMPTE

Possible presència de trastorns:

 • Angoixa: Els menors viuen el moment de les visites amb molt estrès: respiració accelerada, envermelliment de la pell, sudoració, elevació del to de veu, tremolors, desbordament emocional... no podent estar davant del progenitor rebutjat amb serenitat i normalitat. En ocasions per afrontar les visites acudeixen sota els símptomes de medicaments ansiolítics.
 • Son i/o d´alimentació: com a conseqüència de tot l´anterior, hi ha menors que manifesten malsons, així com dificultats per adormir-se o mantenir el son. Per altra banda, poden patir trastorns alimentaris derivats de la situació que viuen i no saben afrontar, ingerint menjar compulsivament o no alimentant-se; fets que el progenitor alienador aprofita per carregar contra l´altre.
 • Conducta:
  • Conductes agressives: dificultats en el control d´impulsos de l´infant, havent de ser contingut verbal o  físicament
  • Conductes d´evitació: els infants poden arribar a desplegar una sèrie de conductes per tal d´evitar la visita, com poden ser somatitzacions de tipus ansiós, que tenen per objectiu donar un toc d´atenció al familiar custòdi, què té com a conseqüència no realitzar la visita.
  • Utilització d'un llenguatge i expressions d´adults: Infants que refereixen i parlen de termes judicials, i que tenen un coneixement total del seu procés. Verbalitzacions de la situació de forta conflictivitat que viuen i de la postura que han pres: incondicional amb el familiar alienador.
  • Dependència emocional: por a ser abandonats pel progenitor amb el que conviuen, tenen el sentimentde que el seu afecte està condicionat. Senten que han d´odiar a un progenitor per ser estimat i acceptat per l´altre, i aquest odi ha de ser sense fisures. Amb tot e crea una forta dependència emocional que té com a conseqüència la creació d´una relació patològica entre el progenitor i el fill.
  • Dificultats en l´expressió i comprensió dels sentiments: solen expressar les seves emocions de forma equivocada, centrant-se en els aspectes negatius. Manca de capacitat empàtica, per posar-se en el lloc d´altres, mantenint una actitud rígida davant dels diferents punts de vista que pugui oferir el familiar rebutjat.
  • Exploracions innecessàries: en casos greus, poden donar-se denúncies falses de maltractament cap a els menors. Aquests es veuran exposats a nombroses exploracions per part de diferents professionals, les quals a més de ser innecessàries provoquen una forta situació d´estrès. Això provoca que adoptin un rol de víctimes d´una situació que no han viscut, però què donada la campanya de denigració cap al progenitor alienat, i a l´autonomia de pensament, prenen com a una cosa real, provocant unes conseqüències devastadores pel desenvolupament psicològic de l´infant.