29.03.2020Consell Comarcal del Maresme - Tornar a portada  
 
 
 
 
Expansiˇ del mosquit tigre al MaresmeMedi AmbientServei comarcal de control de mosquits

El mosquit tigre va entrar a la nostra comarca l┤any 2006, dos anys desprÚs del seu desembarcament a Sant Cugat del VallŔs. Es pensa que aquest va arribar a Catalunya mitjanšant una importaciˇ de pneumÓtics. El primer municipi a detectar presŔncia de mosquits tigre va ser Caldes d'Estrac. El 2010 ja es trobava als 30 municipis del Maresme.

mosquit tigre al Maresme

El mosquit tigre presenta un radi de desplašament petit, per˛ sap utilitzar tŔcniques de desplašament assistides (com els pneumÓtics o en molts casos els vehicles dels nostres conciutadans). Aquestes dues tŔcniques de dispersiˇ donen com a resultat dos patrons d’invasiˇ:

  • Colonitzaciˇ en taca d’oli, es a dir, que es desplaša com aquest lÝquid de manera lenta per˛ conquerint tots els espais que l’envolten.
  • Colonitzaciˇ puntual, quan el mosquit utilitza un sistema passiu de desplašament, aprofitant habitacles que li permeten sobreviure a llargues distÓncies.

Per tant, la introducciˇ en la nostra comarca va produir-se aprofitant els corrents de desplašament humans entre el nostre Maresme i la propera Barcelona. El mosquit tigre va fer la seva entrada al Maresme el 2006, detectant-se inicialment a Caldes d'Estrac.

Durant l’any 2007 es produeix una colonitzaciˇ en taca d’oli des del dos punts positius: des del BarcelonŔs entra pels municis de Montgat i el Masnou i des de la seva punta de llanša de Caldes d'Estrac es desplaša cap Arenys de Mar i Canet de Mar.

L’any mÚs dur Ús el 2008, quan conquereix 11 dels nostres municipis (Tiana, Vilassar de Dalt, Calella, Sant CebriÓ de Vallalta, Tordera, PremiÓ de Mar, TeiÓ, PremiÓ de Dalt, Argentona, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenš de Montalt),es a dir, mÚs de la tercera  part dels municipis del Maresme.

Durant l’estiu de 2010, ja detectem la presŔncia d’aquest insecte per tota la comarca. Ens ha colonitzat utilitzant una combinaciˇ de les seves dues formes de desplašament.

 
el servei comarcal
el mosquit tigre
el mosquit al maresme
recomanacions
Consell Comarcal del Maresme - Pl. Miquel Biada, 1 - 08301 Matarˇ - Tel. 93 741 16 16 - Fax 93 757 21 12