El Consell Comarcal i el Departament d’Interior presenten a les alcaldies del Maresme la prova pilot de selecció unificada d’agents de policia local

El projecte de selecció unificada d’agents de policia local del Maresme encara la recta final. Entre els mesos d’abril i maig es publicaran les bases que regiran aquesta primera convocatòria amb l’objectiu que les persones que les superin es puguin inscriure al curs de formació bàsica de policia que s’obrirà al gener de 2023.

El projecte, liderat pel Consell Comarcal del Maresme i el Departament d’Interior, neix com una prova pilot a Catalunya per donar resposta a les necessitats expressades per les alcaldies maresmenques en reiterades ocasions de buscar fórmules per agilitzar la consolidació de les plantilles de les policies locals.

El treball conjunt del Consell Comarcal del Maresme i el Departament d’Interior, amb la col·laboració i participació també de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), ha permés definir el projecte que finalment tindrà dues vessants. D’una part cobrirà la selecció d’agents per dotar les convocatòries de places que ofertin els ajuntaments i de l’altra oferirà una borsa d’agents interins.

En les properes setmanes, tal com es va informar al Consell d’Alcaldies celebrat ahir, s’enviarà als ajuntaments maresmencs el conveni de delegació de competències perquè aquells que hi estiguin interessats ratifiquin la seva participació en aquesta primera convocatòria. Serà un conveni a quatre bandes que haurà d’estar subscrit per l’Ajuntament, el Consell Comarcal, el Departament d’Interior i l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

En el sondeig inicial que va fer el Consell Comarcal van mostra-hi la seva predisposició 19 municipis. D’aquests, 15 van indicar la seva intenció de convocar aquest any places de policia local i 4 van expressar el seu interès en la borsa d’agents interins.

Segons aquesta primera aproximació, la convocatòria unificada d’agents de policia local a la comarca del Maresme seleccionaria 30 agents. D’altra banda les i els aspirants que aprovin i no obtinguin plaça passarien a formar part de la borsa de personal interí per cobrir temporalment lloc d’agent de policia local. Aquesta borsa tindrà una durada de 2 anys.

El Conseller delegat de Serveis als Municipis, Andreu Bosch, ha manifestat que aquest és un d’aquells projectes que mostren l’essència del Consell Comarcal del Maresme: captar una necessitat dels ajuntaments, buscar fòrmules innovadores per donar-hi resposta i treballar colze a colze amb altres administracions per fer possible la seva realització. En aquest sentit, Bosch ha agraït la predisposició dels diferents consellers d’Interior que s’hi han implicat, i molt especialment l’actual direcció de l’ISPC i la directora general d’Administració de Seguretat, així com del personal tècnic de la Generalitat i del Consell Comarcal que han anat teixint i definint aquesta prova pilot.

En les seves intervencions al Consell d’Alcaldies, la Directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Tamara Garcia, i la Subdirectora general de Suport al Sistema de Seguretat en l’Àmbit Local, Begoña Curto, també van expressar la seva satisfacció per arribar al final d’un “llarg camí” i van ratificar la implicació del Departament perquè aquesta prova pilot sigui un èxit. “Sou un referent a nivell català per poder implementar l’experiència en altres llocs del nostre territori” va dir Garcia.