El percentatge de persones estrangeres residents al Maresme se situa en el 10,9%

 

L’informe estadístic “La immigració a la comarca del Maresme”, elaborat pel Consell Comarcal a partir de les dades dels padrons municipals, xifra en 48.554 persones el nombre de ciutadans d’origen estranger residents a les diferents poblacions del Maresme. Aquesta xifra, representa un 10,9% del total de població maresmenca i col·loca la comarca 3,2 punts per sota de la mitjana catalana (14,1%).

L’informe constata que el Maresme continua perdent població estrangera, si bé s’ha frenat el ritme de baixada iniciat el 2011. Els padrons municipals han registrat, en els darrers 4 anys, 5.751 persones d’origen estranger menys. És a dir, el volum d’estrangers empadronats al Maresme ha disminuït un 1,5% des de 2011. Les dades corresponents a l’any passat continuen evidenciant que la comarca segueix perdent població estrangera, però gairebé d’una manera testimonial ja que la xifra total només va disminuir en 33 persones.

La comparativa amb les dades del conjunt de Catalunya, evidencien realitats diferents. Així, mentre al Maresme va baixant el nombre d’estrangers residents, a Catalunya s’ha invertit la tendència dels darrers anys i el 2015 s’ha registrat un increment respecte a l’any anterior.

La immigració al Maresme

A 31 de desembre de 2015 hi havia 48.564 persones d’origen estranger empadronades al Maresme. Majoritàriament provinents de països de l’Àfrica del Nord (29,4%)  i de la Unió Europea (21,9%). Segueix Amèrica Llatina amb un 19,5%; la resta d’Àfrica (13,2%), Àsia (9,9%) i la resta d’Europa (5,5%). Amèrica del Nord i Oceania tenen un pes poc significatiu.

L’anàlisi per sexe, evidencia un cert equilibri, encara que el percentatge d’homes és lleugerament més elevat (51,4%). Els percentatges globals és capgiren entre la població provinent d’Amèrica Llatina. Entre aquest col·lectiu hi ha més presència de dones que d’homes. L’observació de les dades també posa de relleu que, en els darrers 6 anys, el col·lectiu femení està agafant més pes entre la població provinent d’Àfrica del Nord.

Pel que fa a països d’origen, El Marroc es troba al capdavant amb un 28,7%, seguir de Xina, Itàlia, Gàmbia i Senegal. De cadascun d’aquests països hi ha més de 2.000 persones censades a la comarca.

A nivell local, els municipis on la població estrangera té un pes relatiu més elevat són: Calella (17,1%), Mataró (15,3%) Pineda de Mar i Caldes d’Estrac (14,1% en els dos casos). També trobem un índex superior al 10% a Santa Susanna, Premià de Mar, Malgrat de Mar, Sant Pol de Mar, Premià de Dalt i Sant Andreu de Llavaneres.

Podeu ampliar aquesta informació consultant l’Informe elaborat pel Servei del pla de ciutadania i immigració del Consell Comarcal del Maresme:

 

També podeu accedir al detall de cada municipi CLICANT AQUÍ