I jo, per on passo?

Per a una persona que va en cadires de rodes, amb un cotxe de nadó o amb el carret de la compra, passejar per la ciutat pot ser un problema, que es converteix en calvari, quan no pot passar pels únics llocs que estan adaptats perquè un cotxe està aparcat a sobre de la vorera o al mig del pas de vianants.


Per aquest motiu el grup Segle XXI de Suport a la Gent Diferent, amb la col·laboració i participació de l´Ajuntament de Premià de Mar, ha endegat la campanya I jo, per on passo? amb l´objectiu de conscienciar els conductors que aparquin els seus vehicles correctament i sense obstaculitzar el pas de les persones amb problemes de mobilitat. La campanya té una durada de dos mesos (desembre i gener) per la cloenda es realitzarà una festa participativa.

Per dur a terme aquesta campanya informativa s´ha fet ús dels suports publicitaris més generalistes dels quals disposa l´Ajuntament: 8 cartelleres de 2×1 metre distribuïdes estratègicament per barris, una plana amb l´anunci de la campanya a la revista municipal Vila Primília (9.500 exemplars bustiats als números de desembre i gener) i falques a Ràdio Premià de Mar. L´entitat Segle XXI també ha editat 2.000 rètols amb l´anunci, fets amb la col·laboració de la impremta premianenca l´ABECEDARI i de Foto Albert.

Però a banda d´aquests suports, la campanya vol fer especial incidència en els conductors insolidaris. Per aquest motiu s´han editat 10.000 butlletes (on s´avisa de la prohibició d´aparcar) que imiten el color, mida i disseny d´una papereta de multa. Aquestes multes-avís les col·locaran la Policia Local, els vigilants dels parquímetres de les zones blaves i una xarxa de voluntaris composada per membres de l´entitat Segle XXI i tot aquell que hi vulgui participar. Per exemple, a través de Ràdio Premià de Mar es farà una crida, en els programes El Matí de Lola i Premià Batega, a la participació de voluntaris que vulguin disposar d´aquestes multes-avisos, per col·locar-les sempre que hi vegin una infracció.

Així doncs, quan un conductor aparqui de manera indeguda es trobarà una multa-avís per informar-lo i conscienciar-lo.
Tot i la campanya de conscienciació, la Policia Local continuarà posant multes i retirant vehicles mal aparcats.

El rètol-anunci elaborat per a la campanya consta de dos models diferenciats. En el primer model, amb la llegenda I jo, per on passo?, es pot veure a una noia en una cadira de rodes al mig d´un pas de vianants que no pot accedir a la vorera El segon model canvia la foto i es pot veure un cotxe que no pot sortir de l´aparcament perquè li barren el pas diverses cadires de rodes i, en aquest cas, la llegenda és: I ara tu, per on passes?. El disseny ha anat a càrrec del Marcel Joan, dissenyador, i els fotògrafs Maria Jaumandreu i Artur Muñoz.

Aplicació del Pla d´accessibilitat

Al setembre del 2002 hi havia un total de 270 voreres adaptades en les seves cantonades en virtut de la posada en marxa del Pla d´Accessibilitat de Premià de Mar aprovat el juliol de 1998. Això significa, aproximadament, un 60% de totes les cantonades, en aquest procés s´han d´incloure també aquells projectes que acabaran de manera definitiva amb les barreres arquitectòniques al carrer. Cal destacar en aquest àmbit el projecte, ja iniciat, de millora del Nucli antic de Premià de Mar que farà que desapareguin totes les voreres i impediments físics dels carrers d´aquestes zones de la vila, el que suposarà que un 90% de les cantonades estaran adaptades.

També en els darrers anys s´ha fet una important inversió en l´adaptació de l´espai urbà per a facilitar l´accés. Destaquen la continuïtat de la Riera, la instal·lació d´un semàfor a la N-II que facilita l´accessibilitat a l´estació de RENFE, les obres de millora de la segona fase de la Gran Via amb el plantejament d´adaptació, les zones urbanes noves com Can Farrerons, Can Tarter, Frigorífics, Can Salomó, el carrer Girona i Torrent Santa Anna al Barri Cotet, passos de vianants a la platja com el del centre i el Palmar, així com totes les voreres on s´ha actuat per a millorar la xarxa del gas ciutat. Tanmateix diversos edificis públics i equipaments han estat adaptats.
La campanya ha estat un esforç significatiu per part de l´entitat Segle XXI que des del 2000 desenvolupa una important tasca en la integració i millora de la qualitat de vida de persones amb discapacitats físiques i mentals.

Segle XXI. Cesca Lechado 630 382 704 Raquel Soto 620 226 150

Servei de Premsa: 93 741 74 28 / 74 12. 659 59 24 53 cruzcj@premiademar.org