Jordi Abarca, impulsor d’un projecte de matronatació

 

Des de fa 13 anys, el Jordi es dedica a la Matronatació. És a dir: a acompanyar mares i pares en els primers contactes dels seus nadons amb l’aigua.
Per tal de consolidar el seu projecte, es va assessorar a través del Servei d’Emprenedoria de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Maresme.

Aquest any 2018 ha iniciat un projecte, al Balneari Caldes d´Estrac, en aigües mineromedicinals, excepcionals per al sistema immunològic del nadó i per als pares que l’acompanyen.

Em dic JORDI ABARCA ESTEVE. Sóc tècnic aquàtic.Actualment m’estic formant com a terapeuta a l’Escola de Teràpia d’Integració Psico-corporal creada per Marc Costa. També m’estic formant en Watsu, que consisteix en realitzar treball corporal dins de l’aigua.Porto temps pensant com podria abordar a través de l’aigua, a nivell terapèutic, tots els traumes o carències produïts durant la gestació: suturar una mala experiència i fer un treball de reparació, transformant, en la mesura que es pugui, un registre negatiu en registre positiu.

Com va sorgir la idea d´aprofitar el balneari per aquesta activitat?

M´agrada treballar cada sessió de matronatació amb molta cura i amb molt de respecte. En aquest sentit estava força satisfet; l´únic que faltava per fer un treball exquisit era que les aigües on treballéssim l´activitat fossin aigües no tractades químicament; o sigui, que fossin les més pures possibles. És així com finalment vaig anar a parar al balneari Caldes d´Estrac!

En què consisteix exactament l´activitat aquàtica dels nadons dins de les aigües termals?

És un treball conscient que es basa en el vincle afectiu entre pares i fills. Amb aquesta base podem desenvolupar las fases motrius, cognitives, sensorials i socials dins de les aigües termals, que estan a una temperatura de 37º, la mateixa que tenim dins de l´úter matern gràcies al líquid amniòtic.

Els nadons aprenen a nedar?

Un nen no té consciència del seu propi cos fins als tres anys, i fins al voltant dels quatre no aprendrà a nedar amb autonomia. Però, si els pares són constants amb l´activitat, en criatures que fan matronatació el procés de nedar pot arribar a avançar-se moltíssim. 

«El nadó pot guanyar autoestima, seguretat i autonomia dins i fora de l’aigua»

I quina activitat realitzen les mares i els pares?

Com que es tracta d´un treball cooperatiu entre pares i fills, fan una activitat física, ja que durant la sessió ens movem força per l´espai. Tothom surt amb una sensació de bona activitat física i, a la vegada, de relaxament i benestar.

Quina importància té la presència dels pares dins de la mateixa aigua?

És vital, ja que són les persones més importants per cada criatura. Gràcies a un bon registre del vincle afectiu, el nadó pot guanyar autoestima, seguretat i autonomia dins i fora de l´aigua per la resta de la seva vida.

Per què vas escollir aquest espai?

Perquè té forma de cova i és molt íntim. Em recorda un úter artificial. Quan entrem a l´espai a fer sessions, tenim assegurada la tranquil•litat, molt necessària per als pares i nadons. 

El balneari data del segle XIX i ofereix banys termals provinents del brollador mineromedicinal de Caldes d’Estrac. Les aigües, pures i cristal·lines, són escalfades i mineralitzades a uns 2.800 metres de profunditat i emergeixen a 38’8º, constantment, mantenint les propietats curatives i terapèutiques originals. Actuen com a relaxant muscular i antiinflamatori natural.

Són sessions individuals o en grup?

Són en un grup reduït, amb un màxim de sis criatures per sessió. Ho prefereixo així per poder donar presència i seguretat davant els dubtes que tinguin els pares. Considero que treballant amb aquestes condicions li dono qualitat a l´experiència.

Quina edat tenen els nens que venen a fer aquesta activitat?

És per a nadons de 4 a 24 mesos, sempre acompanyats per la mare o el pare. També tenim un grup per a nens i nenes de 2 a 3 anys. Aquest grup m´agrada perquè així els fills acaben de fer un vincle amb la mare i el pare dins de l´aigua.

Quanta estona s´hi passen?

Cada sessió és de 30 minuts com a màxim, ja que les aigües mineromedicinals són excel•lents. Però no més, per evitar que els pugui baixar la tensió i resulti contraproduent.

Quins beneficis sanitaris o físics té l´activitat?

A nivell físic obtindrem un bon desenvolupament psicomotor, càrdio-respiratori i cognitiu, conjuntament amb beneficis sanitaris sobre el sistema immunològic. Aquestes aigües tenen principalment quatre propietats: alleugen les afeccions de la pell i reforcen el sistema immunològic del nadó; milloren els quadres d´espasmes branquials, congestió nasal, rinitis, laringitis, bronquitis; són un estimulant cel·lular, útil en seqüeles per traumatismes i retards de consolidació i, finalment, alleugen problemes digestius, l’estrenyiment i les inflamacions de les vies urinàries. 

«Dins la nostra societat estem en un moment en que falta temps de dedicació als fills»

Cal estudiar alguna cosa per tirar endavant un projecte com aquest?

Sí que cal estudiar. Com a mínim has de tenir el títol de tècnic aquàtic. I si vols investigar més, has de fer altres formacions complementàries. Però el que cal tenir més és una autèntica vocació de treballar amb nens. Si la tens, ells ho noten de seguida.

Com et va ajudar el Programa d´Emprenedors del Consell Comarcal del Maresme?

Gràcies a la Natàlia, he obtingut, sobretot, una nova visió orientativa en fer un nou pla econòmic per poder arribar a més persones que puguin gaudir d´aquesta activitat.

Estàs satisfet de fer aquesta feina…

Gràcies a aquesta activitat he conegut gent molt especial, que actualment són grans amics i amb els qui puc compartir hobbies que no estan relacionats amb l´aigua.

Explica´ns una anècdota…

Recordo un dia que un pare va entrar a l´aigua amb el seu nadó, amb uns bolquers normals, o sigui, dels que no estan preparats per l´aigua. Quan portàvem 10 minuts de sessió, es va començar a inflar el bolquer amb dimensions descomunals fins que es va desintegrar. La feina que vam tenir de recollir tot el bolquer per tota la piscina!

El futur d´aquest negoci… el veus clar com l´aigua?

Dins la nostra societat estem en un moment en que falta temps de dedicació als fills. Gràcies a aquesta activitat, tenim l´oportunitat de parar el temps per un moment i poder gaudir d´una experiència tan especial per a tota la família que serà recordada tota la vida. I això no té preu.