L'Ajuntament d'Alella guanya una batalla judicial per la preservació de la vall de Rials

Una sentència del TSJC exime al Consistori d'inactivitat administrativa pel no desenvolupament dels vials i el polígon industrial projectat a les 8 hectàrees urbanitzables de la vall

Sinopsi
Una sentència del TSJC dóna la raó a l'Ajuntament i estima que no va haver inactivitat administrativa pel desenvolupament del polígon industrial a Rials, revocant així la resolució judicial de març de 2005 del contenciós administratiu presentat pels propietaris majoritaris de les 8 hectàrees de la vall en litigi. La sentència, que es ferma i no pot ser recorreguda, obre una nova via a la solució final d'un conflicte urbanístic que s'arrossega des de fa més de quinze anys.

Text
L'Ajuntament d'Alella està més a prop d'aconseguir el que ha vingut defensat des de fa cinc anys, la preservació total de la vall de Rials, la darrera vall verge del Baix Maresme, sense haver de pagar el peatge de sacrificar altres sectors del municipi. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya conclou que l'Ajuntament no ha incorregut en inactivitat administrativa en el desenvolupament del sector i dels accessos viaris, revocant una resolució judicial de març del 2005 del contenciós administratiu promogut pels propietaris de la major part de la zona urbanitzable, que obligava l'Ajuntament a preveure en un termini de sis mesos una solució viària d'accés al projectat polígon industrial.
L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, acompanyat pel primer tinent d'alcalde, Àlex Asensio, han valorat avui en roda de premsa el contingut d'aquesta sentència que apropa la solució definitiva de Rials i permet reprendre els treballs de revisió del Pla General d'Ordenació Urbana engegats el passat mandat i que van quedar encallats en espera de trobar una solució per al sector urbanitzable de Rials. Francisco ha destacat que “amb aquesta sentència l'Ajuntament guanya una important batalla, però no la guerra” i ha deixat clar que “Rials no s'urbanitzarà”. “És el que vam defensar el 2003, el que hem defensat durant tots aquests anys i el que finalment serà”, ha dit l'alcalde.
Els dos representants municipals han insistit en què la sentència dóna molt més marge a l'Ajuntament per poder entomar una solució definitiva a Rials que ha “de passar, en qualsevol cas, per la revisió del Pla General”. També han destacat que la sentència corrobora el que sempre havien defensat des del govern: “que l'Ajuntament no ha d'indemnitzar els propietaris per no haver desenvolupat aquest sector”. L'alcalde ha anunciat que, en el marc de la revisió del Pla General, s'ha de reflexionar amb la resta de forces polítiques l'interès municipal o no de quedar-se amb la totalitat o una part de les 8 hectàrees -que continuen qualificades com a urbanitzables d'ús industrial- o es desclassifiquen directament mantenint-les en mans privades però com a sòl no urbanitzable.