L’Oficina Tècnica Laboral del Maresme celebra el seu vintè aniversari amb xifres rècord de contractació de persones amb malaltia mental

L’Oficina Tècnica Laboral del Maresme és una de les 4 OTL que van iniciar la seva activitat – com a projecte pilot – l’any 2002 a la província de Barcelona. Impulsades per la Diputació de Barcelona, la seva missió és fomentar l’autonomia emocional, social i laboral de les persones amb transtorns de salut mental facilitant la seva inserció laboral i/o el manteniment del seu lloc de treball.

L’OTL Maresme, gestionada pel Consell Comarcal, ofereix atenció a l’Antiga Fàbrica del Gas de Premià de Mar i al Centre Innova de Pineda de Mar.

En el decurs d’aquest any, l’OTL Maresme ha portat a terme un total de 985 actuacions amb persones usuàries del servei (orientació individual, tècniques de recerca de feina, treball en suport, accions de formació, seguiment post inserció i entrevistes ocupacionals) i ha aconseguit tancar (fins al 5 de desembre) 101 contractes, una quantitat rècord ja que supera en un 58% les xifres de contractació de l’any anterior.

Aquest és el resultat de la intensa tasca que s’està duent a terme per enfortir els vincles amb les empreses lcoals i reforçar d’aquesta manera la col·laboració público-privada per trencar estereotips i discrimicacions associades a les persones amb transtorn de salut mental que sovint són vistes com a poc adequades o incapaces de treballar.

L’experiència demostra que la contractació d’aquestes persones és beneficiosa per a les empreses que fan una aposta per la responsabilitat social corporativa. El benefici social repercuteix en benefici econòmic sense afectar la competitivitat i la productivitat.

L’OTL Maresme també fa un assessorament específic a les empreses interessades en incorporar a les seves plantilles persones amb transtorn de salut mental i, entre d’altres, les informa de les bonificacions, contractació i formació del personal.

És calcula que a Catalunya, el 4,5% de la població és susceptible de patir algun transtorn de salut mental greu al llarg de la seva vida.