Notes històriques i geogràfiques sobre Dosrius

 

ALCALDE: Josep Jo i Munné PARTIT: PSC GOVERN: PSC OPOSICIÓ: CiU, Progrés Municipal-EPM ADREÇA: Sant Antoni, 1 C.P.: 08319 TEL.: 93 7918014 FAX: 93 7919080 EXTENSIÓ (Km2): 40.8 HABITANTS:3.762 (any 2004)  
dosrius@diba.es
WEB DE L’AJUNTAMENT
Dosrius, el terme més extens de la comarca després de Tordera, està situat a la part de la Serralada Litoral que comprèn les serres del Corredor i del Far. La bellesa del paisatge i el clima agradable, sobretot a l’estiu, han afavorit aquesta població com a lloc d’estiueig. Presideix el poble l’Església de Sant Aciscle i Santa Victòria (segle XVI), d’estil gòtic, amb campanar de torre quadrada. Sortint de Dosrius en direcció a Canyamars (1.200 metres aproximadament), trobem l’ermita de Sant Llop, co-patró de Dosrius.
Al sector més oriental del terme, a 230 metres d’altura, es troba Canyamars, on hi ha l’església de Sant Esteve, construïda probablement als segles X i XII, ja que encara queden força elements de la capella primitiva d’estil romànic. Masies disperses i algunes urbanitzacions ens parlen d’una població agrícola i residencial. Sortint de Dosrius per la carretera de Llinars s’arriba al Far, un nucli on hi ha l’església de Sant Andreu del Far, d’estil gòtic tardà (segle XVII), un grup de masies disseminades, entre les quals destaquen les de can Guinart i can Bosc, i, des de l’any 1968, la gran urbanització de can Massuet-el Far. Seguim cap al Corredor, punt més alt de la Serra, a 623 metres d’altura, en un entorn espectacular. El Santuari del Corredor és d’estil gòtic tardà, fou bastit a finals del segle XVI; nau de creu llatina i campanar quadrat. Té un retaule renaixentista i acull la venerada imatge de la Mare de Déu dels Socors