Notes històriques i geogràfiques sobre El Masnou

 

ALCALDE: Eduard Gisbert i Amat PARTIT: PSC GOVERN: PSC, ERC, ICV OPOSICIÓ: CiU, PP ADREÇA: Prat de la Riba, 1 C.P.: 08320 TEL.: 93 5424700 FAX: 93 5424747 EXTENSIÓ (Km2): 3.3 HABITANTS:21.196 (any 2004)  
ajuntament@ajelmasnou.es
Web de l’Ajuntament del Masnou
El Masnou inclou el barri d’Ocata, fundat per pescadors procedents de Leucata, al Rosselló, i esdevingut important port esportiu. Masnou, una població amb intensa vida pròpia que es va destacar sobre altres pobles mariners. El poble, estret i allargassat, s’estén sota l’Església de Sant Pere (segle XVIII), de façana classicista, que domina els carrers, escalonats i tranquils.
El poble es desplega tot resseguint la costa, quasi tocant la platja. Hi trobem la Casa de la Vila, d’estil neoclàssic tardà, i el Casino. En el nucli antic, es conserva un bon nombre de cases populars del segle passat. Pel carrer de Sant Francesc, arribem al Museu Municipal, que guarda valuoses seccions dedicades a l’arqueologia, la nàutica i la ceràmica del país. Entre els edificis singulars del Masnou, n’hi ha d’estil modernista, com la Casa Benèfica, de Gaietà Buïgas, i diferents masos antics, com Cal Teixidor (segle XVII) o Ca l’Antic (segle XVI). Els laboratoris Cusí tingueren l’encert d’organitzar un interessant Museu de Farmàcia i Medicina, amb una bona col·lecció de ceràmica hispànica, gravats mèdics i biblioteca especialitzada. Per la línia de mar, sobre la platja, seguirem el Passeig Marítim fins a les excel·lents instal·lacions del Port Esportiu. Els restaurants pròxims ofereixen una bona mostra dels millors plats mariners. Referent als productes de la terra, al Masnou s’hi conreen fruites, verdures, flors i clavells.