Notes històriques i geogràfiques sobre Mataró

 

ALCALDE: Joan Antoni Baron i Espinar PARTIT: PSC GOVERN: PSC, ICV, ERC OPOSICIÓ: CiU, PP ADREÇA: La Riera, 48 C.P.: 08301 TEL.: 93 7582100 FAX: 93 7582122 EXTENSIÓ (Km2): 22.5 HABITANTS:114.114 (any 2004)  
ajmataro@ajmataro.es
Web de l’Ajuntament de Mataró
Mataró és la capital del Maresme, situada arran de mar i en el centre de la comarca. La ciutat s’estén entre el llarg Passeig Marítim, vora la carretera i davant de la mar, i l’ample Parc Forestal de la zona nord. El nucli antic correspon a l’espai murallat del segle XVI, del qual encara queden restes. Aquesta zona, de gran caràcter, s’organitza entorn a la Basílica de Santa Maria, originàriament del segle XV, però amb posteriors reformes i ampliacions, especialment del segle XVIII. A l’interior cal destacar l’altar barroc del Roser, dels escultors Antoni Riera i Lluís Bonifaç, i la Capella dels Dolors, decorada amb pintures d’Antoni Viladomat, una bella mostra del barroc català.
A la plaça de l’Ajuntament hi ha un notable edifici renaixentista del segle XVI, seu del Museu Comarcal del Maresme. També pertanyen al segle XVI la Capella de Sant Simó, arran de la riera de Valldeix, i la masia de Can Palauet, amb torre de defensa adossada, a la riera d’Argentona. Dos esdeveniments importants marquen la vida de la ciutat al segle XIX: la instal·lació de la primera via de ferrocarril d’Espanya (1848) i el creixement de la indústria tèxtil. El punt central de la ciutat el formen la Riera i la Rambla, unides per la plaça de Santa Anna. Són carrers de gran animació i vitalitat on nombrosos locals i establiments clàssics i moderns, formen el centre comercial. A la Riera vorejada de til·lers, hi ha la Casa de la Ciutat, un edifici originari del segle XVII però reformat posteriorment. L’Església barroca de Santa Anna (segle XVIII), la trobem a la plaça del mateix nom, i a la continuació de la Rambla, una rèplica de l’antiga Creu de Terme (s. XVI). Altres edificis d’interès són la Casa de les Caputxines (s. XVIII), amb un atri espaiós, i la Casa Coll i Regàs, modernista, obra de Puig i Cadafalch. Mataró, que anteriorment rebia el nom d’Iluro, conserva valuoses restes ibèriques al recinte arqueològic de Torre Llauder. Nombroses instal·lacions esportives i zones verdes, entre les quals destaca l’extens Parc Central, on durant l’any s’hi celebren festes i fires que posen de manifest les tradicions i el folklore locals. El Passeig Marítim, ample i amb palmeres, és un agradable recorregut sobre la platja i el mar. Cap a ponent, el Port esportiu, que s’ha convertit en el més important del Maresme, té una cabuda de 1.100 amarradors i drassana d’embarcacions de pesca.