Notes històriques i geogràfiques sobre Sant Pol de Mar

 

{ALCALDE: Manuel Mombiela i Simon PARTIT: CIU GOVERN: CiU, ERC, Unió Santpolenca OPOSICIÓ: PSC, Som-hi ADREÇA: Plaça de la Vila, 1 C.P.: 08395 TEL.: 93 7600451 FAX: 93 7601352 EXTENSIÓ DEL MUNICIPI (Km2): 7.5 HABITANTS:4.464 (any 2004)  
anna.matas@santpol.org
Web de l’Ajuntament de Sant Pol
Sant Pol, banyada per la Mediterrània, esdevé avui un dels pobles amb més atractiu de la costa del Maresme, per motius molt diversos: per la seva gent, de caràcter obert i agradable; per les platges, dibuixades per una mar que pentina la sorra neta i ben cuidada, que fan que els qui les visiten puguin gaudir de llargues hores d’esbarjo, bé prenent el sol o bé practicant diferent esports aquàtics. La vila de Sant Pol, amb les cases esglaonades que segueixen les formes de les muntanyes on s’asseuen, és un exemple clàssic del poble mediterrani. Aquesta fesomia, juntament amb la gran oferta urbanística de què disposa, provoca l’acostament i desperta l’interès de molta gent de ciutats properes i de turistes que hi vénen a passar l’estiu.
Sant Pol ofereix diverses visites obligades al visitant. Pel que fa a monuments destaca l’ermita de Sant Pau. Artísticament la part més important del conjunt arquitectònic és una cambra romanogòtica del segle VI que existeix sota l’ermita. Aquesta ermita es construí al segle XI, però avui, de l’edifici original, tan sols en queda l’àbsis i una de les finestres de la façana nord d’estil romànic. També es pot visitar l’església parroquial de Sant Jaume, de finals del segle XVI, d’estil gòtic tardà, la qual es construí adossada a una torre de defensa, del segle XV, que passà a fer –i encara fa- les funcions de campanar. D’entre la variada obra arquitectònica modernista, la major part de la qual és de l’arquitecte Ignasi Mas Morell, destaca l’edifici de les Escoles, al carrer de Santa Clara. També són de Mas Morell les cases modernistes del Dr. Roura, can Planiol i can Tió. És de visita obligada també el Museu de Sant Pol, que posseeix obres de Ramon Casas, Ramon Pichot, Joan Miró, Perejaume, etc. El passeig de la Punta, el qual és, sens dubte, el millor mirador de la platja i el mar de tota la comarca, construït entre els penya-segats i el mar com en plena Costa Brava. També es pot gaudir de l’ample Parc del Litoral, a ponent de la població, autèntic delta de la riera de Vallalta, la qual recull bona part de l’aigua de la Serra del Motnegre. Tocant al Parc Litoral hi ha la masia de Can Villà, el mas català més pròxim al mar, construït entre els segles XVI i XVII. Conserva un finestral d’estil gòtic. La gastronomia, que reflecteix d’una manera ben fidel la dieta mediterrània, es veu millorada per l’extens ventall de productes autòctons. I per acabar un deliciós àpat, no cal dir-ho: les postres, maduixes de Sant Pol.