Notes històriques i geogràfiques sobre Tordera

 

ALCALDE: Joan Carles Garcia i Cañizares PARTIT: CIU GOVERN: CiU OPOSICIÓ: PSC, ERC, MAPT ADREÇA: Plaça de la Esglesia, 2 C.P.: 08490 TEL.: 93 7643717 FAX: 93 7643853 EXTENSIÓ DEL MUNICIPI (Km2): 83.8 HABITANTS: 11.719 (any 2004)  
tordera@diba.es
WEB DE L’AJUNTAMENT
Tordera és el municipi amb el terme més extens de la comarca del Maresme. Comprèn la vila de Tordera i aplega els agregats d’Hortsavinyà, Sant Pere de Riu, Vallmanya, l’antic monestir de Roca-rossa, diverses masies agrupades en veïnats, capelles i ermites com Sant Daniel, Sant Ponç, Sant Vicenç, Sant Jaume així com també urbanitzacions construïdes al sector muntanyós del municipi.
L’economia de Tordera ja no es basa només en l’agricultura, en els petits tallers suro-tapers (al terme proliferen les suredes) i en les petites fàbriques espardenyeres. Els recursos hidràulics del riu van afavorir la implantació d’indústries sobretot del sector tèxtil i de materials per a la construcció. Per altra part, el comerç és un dels pilars de l’economia local, essent molt important la producció càrnica. L’activitat comercial de Tordera té el seu punt més àlgid en el mercat que té lloc cada diumenge i que omple els carrers del nucli urbà. Al mercat acudeixen visitants de la comarca, atrets per la seva qualitat, varietat, tipisme i importància. El mercat fou autoritzat el 1854, atesa la seva condició de lloc de pas. Les fondes i cases de menjar foren potenciades pel mercat; actualment, algunes de les masies esparses pel terme han esdevingut restaurants. Tordera compta amb una oferta de restauració tradicional de les més importants del Maresme. Per altra banda, cal esmentar la Fira del Ram, de gran importància agrícola i ramadera, que se celebra el Diumenge de Rams, amb la concurrència de firmes nacionals i estrangeres. Tot i això, l’agricultura encara té la seva importància, amb conreus de cereals i arbres fruiters principalment; a Tordera la pagesia combina el conreu amb la ramaderia. Al centre de la vila trobem l’església parroquial de Sant Esteve, esmentada el 977 en un document; és d’origen romànic (es conserva part del campanar) i fou reconstruït als segles XVI i XVIII. La façana té un portal barroc i dos balcons amb balustres. Té tres naus i planta de creu llatina. A banda de l’església parroquial, cal esmentar les set ermites bastides per honrar els patrons dels set veïnats del terme municipal de Tordera. El Castell Medieval Comte de Valltordera esdevé un espectacle turístic que permet reviure les lluites, torneigs i duels medievals d’espectacular execució.