Un espai per compartir. 2on Curs  per  famílies extensa acollidora d’infants i adolescents en situació de risc

 

El passat mes de febrer va finalitzar amb un gran èxit d’implicació i participació el 2º curs per família extensa acollidora, el qual esta inclòs dins del Programa de Suport a famílies amb infants i adolescents en situació de risc i desemparament. L’objectiu del Programa consisteix  en la creació d’un espai d’assessorament  educatiu i de suport emocional dirigits a les famílies, per tal d’augmentar les seves competències i habilitats parentals. El Programa, que té un caràcter preventiu,  el  porta a terme el Consell Comarcal del Maresme, a través de l’EAIA (Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència).

La llei d’infància contempla que cal prioritzar les mesures de protecció que no impliquin l’allunyament del menor del seu entorn. És per això, que una de les alternatives passa per fomentar l’acolliment dins la família extensa, principalment avis i tiets. Aquestes famílies es troben en les situacions pròpies que comporta exercir el rol de cuidador i educador dels infants, amb l´afegit de les possibles dificultats que poden derivar-se de les diferents circumstàncies vitals d´aquest menors.

El 2º curs “Les famílies que acollim” ha permès, a tots els participants, reflexionar i  desenvolupar  diferents estratègies emocionals i pedagògiques.  Ha estat un espai de trobada i aprenentatge vivencial amb l´objectiu de millorar les situacions de risc per evitar la separació dels menors del seu entorn familiar i millorar les relacions intrafamiliars. L’experiència de compartir bones pràctiques, tant de professionals com de famílies acollidores, ha estat molt positiva i enriquidora. 

La Consellera de Benestar Social i Educació, Neus Serra, ha assistit a la cloenda del programa i ha encoratjat les famílies a continuar amb la important tasca que realitzen dia a dia, donant suport al gran esforç que suposa l´educació a infants en situació de desemparament dins del nucli de la família extensa.

Davant el balanç positiu que ha tingut aquest curs i la bona acollida dels participants, s´ha valorat que el proper més d´abril es realitzarà el tercer curs “les famílies que acollim” dirigit a familiars que porten a terme l´acolliment en família extensa.