05.04.2020Consell Comarcal del Maresme - Tornar a portada  
SIADSIAD Maresme - Servei d'informació i atenció a les dones
Destaquem
 
visibilitza't, espai d'entrevistes a dones
rebre informació del siad
realitat de les dones del Maresme
pla d'igualtat de gènere al Maresme
memòria d'igualtat
llei igualtat
eines per a la prevenció de les violències masclistes amb joves
diagnosi entitats
guia d'escriptores del Maresme
guia d'entitats
microcrèdits per a dones
punt lila
Dones

colors siad

Aquest és un apartat on El SIAD Maresme engega el projecte  "Visibilitza´t”, entrevistes a dones de la nostra comarca que destaquen per la seva aportació a la societat en diferents àmbits: cultura, participació socio-política, esport, art, etc.

L´objectiu del projecte és donar a conèixer les aportacions d'aquestes dones.

El SIAD compleix així un dels propòsits del Pla Comarcal d´Igualtat, concretament:

  •  L´acció 6: realitzar actes de sensibilització/conscienciació sobre la diversitat de les dones i les aportacions a la societat de les dones que integren els diferents col·lectius de la comarca deconstruint estereotips. De l´eix 2 (canvis culturals que transformin estructures i models patriarcals)
  • L´acció 11: desenvolupar accions (xerrades, jornades, etc.) que subratllin el paper de les dones (a través del testimoni de dones referents) en diferents organismes de la societat civil (agrupacions empresarials, col·legis professionals, etc.) que puguin ser un reclam per altres dones i propiciïn la seva participación. De l´eix 3 (participaió).
Destaquem

Núria Serra entrevistada per SIAD Maresme

Artista i creadora mataronina, la Núria Serra és, actualment, directora i coreògrafa de la Companyía de Dansa i Teatre que porta el seu nom. La companyia Núria Serra ha actuat a nombrosos teatres del circuit nacional i també en festivals de renom internacional. Li agrada tot tipus de dansa i espectacles, però sobretot, defugir dels "típics" escenaris. Per a ella, és molt important apropar la dansa i el teatre a tot tipus de públic i edats i, per això, s'alljunya dels estereotips i dels clixés combinant la seva tasca més cultural i educativa  amb  dansa i  espectacles molt més lúdics. La seva creació ha estat, per exemple, des de performance al carrer amb  temàtica de violència de gènere, fins produccions de gran format per cadenes hoteleres, creuers, presentacions de productes o esdeveniments d’empresa. També com a docent ha col·laborat recentment en diferents projectes als Estats Units i també amb diferents escoles de dansa nacionals. 

Milene Moraes

Milene Moraes és una arenyenca d’origen brasiler que va aterrar a Catalunya l’any 2007.
Venia, com moltes altres persones emigrades, a estudiar (ella és licenciada en Filologia Anglesa i Portuguesa i té diplomatura de Dret), però un cop aquí, es va trobar amb moltes traves i dificultats per aconseguir el seu somni. De manera que es va limitar a estudiar el castellà i a buscar feina. La seva voluntat i persistència la van portar a aventurar-se per diferents camins de superació fins que es va sentir realitzada en el món de l’emprenedoria.
més informació >

Núria Parera

Periodista de professió, la Núria Parera ha treballat en mitjans de comunicació, ha escrit cantates i obres de teatre, ha fet de guionista per diferents sèries de televisió i ha publicat 6 contes. Us convidem a conèixer una mica més aquesta dona que quan es posa a escriure gaudeix de la feina com el primer dia.
més informació >

Teresa d'Arenys

El seu DNI la identifica com a Maria Teresa Bertran Rossell, però els seus amics i els seus lectors la coneixen com a "Teresa d'Arenys" , una dona tremendament tossuda que va saber vviure sempre lliure malgrat les adversitats, d'una profunditat i nobelsa d'ànima que costa descriure. Per això, us deixem l'entrevista que li hem fet. Just fa dos dies, la Teresa d'Arenys ha rebut diferents reconèixements a la seva trajectòria literària i aquesta setmana ha estat guardonada amb el Premi Crítica Serra d'Or de Poesia. 
més informació >

Silvia Llanto

No es considera una activista, però sí una dona compromesa. La Sílvia LLanto va arribar a Mataró provinent de Perú l'any 2008. Orgullosa de ser "peruana, xola i tossudament humana" treballa per desmuntar mites sobre la immigració. És creadora incansable d'espais i projectes des d'on difon valors de respecte, solidaritat i humanisme, investiga continuament com interactuen les dones a l'espai social i en la poesia ha trobat la seva "taula de salvació". 
més informació >

Núria Vilardell

Núria Vilardell és una maresmenca enamorada de la seva comarca i, principalment del seu entorn natural. És als boscos del Maresme on, mentres passeja amb el seu gos, troba la inspiració per canalitzar la seva creativitat. Treballa al Consorci de Promoció Turística del Maresme, però les seves inquietuds artístiques l'han portat a descobrir diverses manualitats. Ara, la seva passió és la decoració d'objectes amb composicions de flors naturals premsades.
més informació >

maribel nieto

Maribel Nieto, directora durant 20 anys del programa de cribatge del càncer de mama i actualment voluntària de l'associació Maresme oncològic. La maresmenca escollida mataronina de l'any 2015 ens explica la seva experiència al món de la salut de les dones.
més informació >

Mayte Carreras

La mataronina Mayte Carreras compta amb una carrera artística molt rica i variada, que va iniciar fa més de 30 anys en diferents “àrees” de les arts escèniques. Mayte Carreras és show-woman, actriu còmica i humorista. El públic de Mataró ja la coneix a través d’alguns shows seus que va presentar en motiu d’actes socials com el Dia Internacional de la Dona, festes i actes de barri, etc. També ha fet gires per altres municipis del Maresme i actualment està impartint tallers teatrals a Vilassar de Mar i Dosrius (Canyamars). Us convidem a descobrir-la en aquesta entrevista.
més informació >

Emília Illamola

Vinculada al món del llibre des de fa molts anys, Emília Illamola Ganduxé ha anat forjant el seu camí com a escriptora a mesura que l’amor pel llibre va anar creixent, perfilant-se i mutant-se des del vessant laboral, llibretera, al vessant creatiu de l'escriptora.El seu caminar com a treballadora va portar en sí un altre caminar que és el de la dona cap a la realització personal i la igualtat de drets en un món, aleshores, bastant masculí. Amb l’Emília Illamola, la paraula no pot ser sinó literària. Parlant de la seva relació amb les lletres ho fa escrivint amb el sentit ampli de la paraula. L’entrevista amb ella ha sigut un autèntic delit literari. Us convidem a gaudir-ho.
més informació >

Irene Santos

Irene Santos Corral és una dona que ha fet del seu patiment una dinamo per dissenyar un nou horitzó de realització personal i d´activisme social a favor de les dones. Voluntària en diferents àmbits, fotògrafa i integradora social, l´Irene ha iniciat al Maresme un projecte força innovador: la sensibilització en violència masclista a través de les xarxes socials. Utilitza materials gràfics com enganxines, punts de llibre i fotografies. També fa exposicions i xerrades per aconseguir una major incidència en la mentalitat d´homes i dones envers la violència masclista i la igualtat.
més informació >

Montse Àlvarez

Montse Àlvarez és una una dona que no deixa indiferent a ningú. La seva vida, plena d'obstacles, no li ha fet perdre ni el somriure ni el seu activisme. Es declara fenimista, lluitadora, independent i compromesa socialment. No suporta les injustícies i la seva gran ambició és ser útil a la societat.
més informació >

Susanna Tortosa
Susanna Tortosa

Una nit que explicava un conte a la meva filla gran, em va demanar que m´inventés jo una història diferent, li va agradar tant que a partir de llavors no m´ha deixat mai repetir la història del dia anterior

D´un moment d´itimitat mare-filla va néixer una escriptora que combina diferents gèneres literaris en els seus relats. Uns relats que parlen de les petites-grans coses.

Descobrim avui al racó Visibilitza´t la Susanna Tortosa Tudela del Masnou.
més informació >

dones reporteres de mataró

Aquesta no és una entrevista tradicional a una persona. Hem fet una entrevista a un col·lectiu: Dones reporteres de Mataró, un col·lectiu de dones que fa cosa de nou anys van començar a treballar en projectes comuns i, ara per ara, són una entitat molt activa i amb una visió de gènere molt potent. 
més informació >

Khadija Aghrib

Quan nomenes la Kahdija Aghrib a Arenys de Mar, pocs seran els que diran que no la coneixen, la majoria dirà: "ha treballat amb mi en tal entitat", "ha participat amb mi en tal formació", "he assistit a un acte que ha coorganitzat", i és que la Kahdija és una autèntica activista. Ha treballat en entitats de gent d'origen novingut, però també destaca la seva presència en entitats, formacions i grups de caire més autòcton o d'interès general de la societat.
més informació >

Eva Lleonart

Eva Lleonart és una barcelonina que ha trobat en el Maresme, i concretament en Sant Pol de Mar, el lloc per viure-hi. Ha abandonat la seva professió, la química, per la seva passió que és la literatura. Diu que s'expressa "millor escrivint que parlant" i la seva qualitat literària ja li ha permès obtenir diferents premis. A més d'escriptora és coach i uneix els dos vessants en els tallers de coahing i neurolingüística que imparteix. 
més informació >

Karin Konkle

Karin Konkle és una dona estadounidenca que va arribar l'any 1992 a Catalunya i s'hi va quedar. Aquesta feminista convençuda i vinculada al món associatiu de dones, viu a Sant Pol de Mar i ajuda les dones a l'autodefensa personal utilitzant les tècniques de les arts marcials i, en especial de l'aikido. Ho fa a partir de tallers i amb la publicació del llibre "Estás segura? Autodefensa i las claves de la auténtica seguridad , del qual s'està fent la segona edició. Per a Karin Konkle, "si no coneixes els trets generals de la violència que experimenten les dones realment, i les diferències biològiques i emocionals entre homes i dones, no és ètic dir que ofereixes un curs d’autodefensa per a dones".
més informació >

Consell Comarcal del Maresme - Pl. Miquel Biada, 1 - 08301 Mataró - Tel. 93 741 16 16 - Fax 93 757 21 12