Baixa l’atur al Maresme, però es consolida la creixent desocupació entre les persones amb estudis postsecundaris

Notable reducció de la desocupació al Maresme durant el mes de febrer. Les dades recollides al Report d’Atur elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal situen en 20.288 el nombre de persones inscrites a les oficines d’ocupació com a demandants de feina no ocupades. Són 256 menys que el passat mes de gener i gairebé un miler menys que en el mateix període de 2024.

La baixada de l’atur al Maresme, tant en termes intermensuals com interanuals, ha estat més intensa que la registrada a l’àmbit provincial i català. En canvi, la taxa d’atur comarcal (9,17%) continua sent superior a la provincial (8,76%) i a la catalana (8,57%).

Més enllà de les xifres generals, l’anàlisi específic per grups d’edat o nivell de formació apunta valuosa informació per avaluar els moviments del mercat laboral. Un dels elements que des de fa poc més d’un any va marcant una tendència que sembla consolidar-se és el creixement de la desocupació entre les persones amb més formació. És l’únic que experimenta un creixement anual que arriba al 3,38% en el cas dels homes i al 0,27% entre les dones. En canvi, baixen les persones aturades al Maresme amb nivells formatius d’estudis primaris i estudis secundaris.

Com és habitual, el comportament de l’ocupació en els 30 municipis de la comarca és desigual. La comparativa interanual mostra una baixada de l’atur maresmenc, però a nivell local un creixement a Argentona, Dosrius, Montgat i Santa Susanna, i una estabilitat a Òrrius i Sant Cebrià de Vallalta.

Els equilibris canvien en la comparativa mensual. Els municipis on no s’ha reflectit la tendència general i han sumat persones a l’atur són Cabrera de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Santa Susanna i Vilassar de Mar. I no s’han registrar canvis a Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar i Vilassar de Dalt.

La mirada cap als sistemes territorials en què es divideix la comarca mostren baixades de l’atur en tots ells, sent el del Baix Maresme (que inclou els municipis de Vilassar de Mar, Cabrils, Vilassar de Dalt, Premià de Mar, Premià de Dalt, Teià, el Masnou i Alella) el que ha experimentat una reducció més notable (el -6,4%) i el de Calella (Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, ,Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera) el que ha registrat una baixada més lleu tot i arribar al -3,8%.

Podeu ampliar aquesta informació consultant el Report d’Atur del mes de setembre elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme