Bones notícies per al mercat laboral maresmenc. Abril ha deixat una nova baixada de l’atur a la comarca i les xifres oficials indiquen que el nombre de persones inscrites a les oficines d’ocupació com a demandants de feina s’ha reduït en 356 respecte al mes de març i en 1.068 en comparació amb el mateix període de 2024. Tot i això, encara hi ha 19.644 maresmencs i maresmenques que busquen feina. El 57,29% són dones i el gruix de la desocupació es concentra en les persones majors de 55 anys.
La tendència dels darrers mesos, tal com constata el Report d’Atur elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, mostra una caiguda de la desocupació més intensa al Maresme que a la província o al conjunt de Catalunya, fet que ha apropat la comarca a les taxes d’atur de l’àmbit provincial i català. Així, el Maresme ja porta dos mesos consecutius amb una taxa per sota del 9%. En concret, la del mes d’abril és del 8,77%, només unes dècimes superior a la dels altres àmbits territorials.
En relació al mes anterior, la baixada de l’atur s’ha reflectit en tots els sectors econòmics, en les dones i en els homes i, també, en tots els grups d’edat. Només en el cas dels homes ha repuntat en el grup de 35-44 anys (0,97%) respecte del mes passat, i en el de 16-24 anys (3,87%) en comparativa interanual.
Pel que fa als sectors econòmics destaca l’embranzida del sector serveis que ha registrat una caiguda de l’atur intermensual del 2,10%, sens dubte influenciat per la campanya de Setmana Santa. També destaca la reducció de l’1,42% a la construcció. Més modestes són les baixades a la indústria (-0,85%), a l’agricultura (-0,74%) i al col·lectiu SOA, de persones sense ocupació anterior, (-0,75%).
En funció del nivell formatiu assolit per la persona registrada com a aturada, el descens de l’atur s’ha reflectit en els grups de persones amb estudis primaris o inferiors (-1,97%) i estudis secundaris (-2,22%) mentre que ha repuntat en el grup de persones amb estudis postsecundaris (0,03%). Interanualment, ha baixat en tots els grups si bé, per sexe ha repuntat en el grup masculí d’homes amb estudis postsecundaris (0,20%).
Els 5 Sistemes Territorials en què queden inclosos els 30 municipis de la comarca han seguit la tedència descendent de l’atur, tant en relació al mes anterior com a un any abans. El ST de Calella és el que ha registrat un descens més destacat (-4,2%) en la comparativa mensual i el ST Baix Maresme el que té una baixada interanual més intensa (-7,7%).
A nivell municipal, 8 municipis no han seguit la tendència general i han registrat un repunt de la desocupació. Són Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Òrrius, Premià de Dalt, Teià, Tiana i Vilassar de Dalt. Per la seva banda, Arenys de Munt, Cabrils, Caldes d’Estrac i Sant Pol de Mar no han experimentat cap variació respecte al mes anterior.
En termes interanuals, només tres municipis mostren un augment en la xifra de persones aturades: Argentona, Cabrera de Mar i Dosrius.
Podeu ampliar aquesta informació consultant el Report d’Atur del mes de setembre elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme