El Servei d’Acollida atén 1.186 persones nouvingudes, prop del 50% més que l’any anterior

El Servei d’Acollida del Consell Comarcal va atendre l’any passat 1.186 persones nouvingudes i va realitzar 1.857 intervencions d’informació, orientació i derivació als recursos adients. A més, va dur a terme 22 cursos del mòdul C (Coneixement de la societat catalana) que forma part de la formació reglamentada a la Llei d’Acollida. Aquesta formació va permetre l’acreditació de 230 persones.

Aquestes xifres representen un substancial increment d’activitat respecte a 2020. En concret, va augmentar un 49,37%% el nombre de persones ateses, un 40,15% el nombre d’intervencions, un 144% el nombre de cursos realitzats i un 137% la quantitat de persones acreditades.

El Consell Comarcal intervé en els municipis de menys de 20.000 habitants a través del servei d’acollida itinerant i gestiona els serveis municipals d’acollida del Masnou, Premià de Mar i Vilassar de Mar. El seu objectiu és facilitar l’autonomia personal de totes les persones nouvingudes al municipi, afavorir la seva inclusió a la societat d’acollida i garantir el seu accés, en igualtat de condicions, als recursos i serveis municipals.

A més, el servei de primera acollida – a través de la formació del mòdul C- atorga certificats oficials que tenen eficàcia jurídica en l’àmbit competencial de la Generalitat i dels ens locals. També en procediments d’estrangeria, adquisició de la nacionalitat i d’altres.

Així, les persones que ho han sol·licitat han estat donades d’alta al servei de primera acollida de la Generalitat i, un cop acrediten els diversos mòduls cursats, obtenen el “certificat de primera acollida” que té eficàcia jurídica en procediments com els informes d’integració social per a la renovació de residència temporal o d’arrelament social. També es valora en la convocatòria de la línia ACOL de les subvencions de Treball i Formació.

Entre les formacions a acreditar, hi ha el mòdul de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic. L’any passat es van realitzar, de forma presencial i telemàtica, 22 cursos de 16 hores de durada. Els seus continguts es van centrar en el coneixement del funcionament de la societat catalana, dels serveis públics, del marc jurídic en estrangeria i d’aspectes relacionats amb la convivència ciutadana i la participació.

58 nacionalitats

L’any passat el servei d’acollida va atendre 1.186 persones. A partir d’una entrevista, es detecten les seves necessitats, se l’orienta, se l’assessora i es deriva al servei o recurs que necessita.

La situació jurídica administrativa de les persones que van utilitzar el servei és irregular en un 69% dels casos i regular en el 31% restant. Majoritàriament es troben en la franja d’edat entre els 26 i 40 anys (el 52% del total) i són de 58 nacionalitats diferents, sent les més destacades la marroquina (27%), l’hondurenya (11%) i la senegalesa (7%) i la colombiana (6%).

El 68% de les persones ateses es troba activa laboralment, el 28% inactiva, el 3% aturada i l’1% jubilada.

Pel que fa al municipi de residència, el 19% viuen a Premià de Mar; el 14% a Calella; el 9% a Arenys de Mar; el 9% a Malgrat de Mar; el 9% al Masnou; el 9% a Vilassar de Mar; el 6% a Canet de Mar; el 6% a Tordera i el 25% restant es reparteix entre 19 municipis del Maresme (no hi ha hagut sol·licituds d’Òrrius, Teià i Vilassar de Dalt)

En total es van fer 1.857 intervencions, un 55% de les quals estan relacionades amb els informes d’estrangeria (adequació de l’habitatge per al reagrupament familiar, grau d’integració d’una persona immigrada per accedir a l’arrelament social i renovació de la residència temporal). També s’han fet intervencions -entre d’altres- en règim comunitari, nacionalitat espanyola i empadronament.

Persones ateses per municipi

Alella (24), Arenys de Mar (104), Arenys de Munt (11), Argentona (7), Cabrera de Mar (3), Cabrils (38), Caldes d’Estrac (23), Calella (165), Canet de Mar (74), Dosrius (5), Malgrat de Mar (107), El Masnou (105), Mataró (13), Montgat (6), Palafolls (9), Pineda de mar (6), Premià de Dalt (37), Premià de Mar (229), Sant Andreu de Llavaneres (14), Sant Cebrià de Vallalta (5), Sant Iscle de Vallalta (2), Sant Pol de Mar (8), Sant Vicenç de Montalt (6), Santa Susanna (6), Tiana (7), Tordera (70) i Vilassar de Mar (102).