L’àrab, l’urdú i el xinès són els idiomes més sol·licitats al Servei de traducció per a persones nouvingudes al Maresme

Les darreres dades oficials situen en 57.269 la xifra de població estrangera resident al Maresme. Som una comarca on convivim gent de 174 països, 144 dels quals tenen una llengua diferent al català o al castellà. Per evitar que l’idioma sigui una barrera a l’hora d’afavorir l’acollida i el procés d’integració de les persones nouvingudes, el Consell Comarcal del Maresme disposa d’un servei de traducció que actúa sempre sota demanda dels serveis públics.

L’any passat, aquest Servei va atendre 289 persones i va realitzar 244 intervencions. L’àmbit que més el va sol·licitar va ser l’educatiu, però també va ser requerit per Serveis Socials, Salut, Infància, Igualtat, Habitatge, Acollida i Serveis Tècnics.

El Servei de Traducció per a persones nouvingudes, que actua sempre sota demanda dels professionals dels serveis públics, evita que l’idioma sigui un escull en el procés d’integració de les persones que arriben al Maresme. Les seves actuacions (temps de resposta per atendre la demanda, actuació de la persona traductora, utilitat del servei i temps destinat) estan valorades amb un excel.lent per part dels serveis usuaris.

L’any passat, les interpretacions de l’àrab, l’urdú i el xinès van ser les més sol·licitades, però també es van fer traduccions en soninke/sarahule, rus, romanès, francès, armeni, amazig/tamazigh, georgià, mandinga, panjabi, hindi, sirià, anglès, holandès i italià.

Intervencions per municipis

Alella (4); Arenys de Mar (8); Arenys de Munt (3); Cabrils (7); Caldes d’Estrac (3); Calella (28), Canet de Mar (5); Malgrart de Mar (6); El Masnou (4); Mataró (34); Montgat (3); Pineda de Mar (51); Premià de Dalt (1); Premià de Mar (21), Sant Andreu de Llavaneres (5); Sant Pol de Mar (2); Sant Vicenç de Montalt (3); Santa Susanna (4); Teià (1); Tordera (10); Vilassar de Dalt (5) i Vilassar de Mar (17).

També es van fer 19 intervencions a petició de serveis d’abast comarcal del propi Consell Comarcal del Maresme i externs com l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP) i el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE)