Inici Documents Informació PDT

etiqueta per a les informacions generades pe servei de Productes de la terra Maresme

Nova edició del catàleg de productes gastronòmics locals “Tasta el Masnou”

L’Ajuntament del Masnou, amb la col·laboració de Productes de la Terra Maresme, acaba de publicar la nova edició del “Tasta el Masnou”, un catàleg que ofereix una mostra de
productes únics i propis de la vila, a través dels quals es pot resseguir la història i l’evolució
d’aquesta municipi i que són una porta d’entrada per descobrir el territori des de
la vessant de la gastronomia i l’enoturisme.

El catàleg dona a conèixer les exquisideses que s’elaboren al Masnou, úniques i pròpies d’una vila que “té gust de mar, del sauló dels seus sòls i d’ambient saludable”, tal com es destaca al text de presentació del catàleg. A més a més, en el cas de les menges, s’hi detalla amb quin vi de la DO Alella es poden acompanyar. No en va, el Masnou és un dels municipis que integren la DO Alella des de la seva creació, l’any 1953.

El catàleg es pot trobar en dues versions. L’una està escrita en català i anglès. L’altra, en castellà i francès. Ambdues es poden consultar a www.elmasnou.cat/turisme.

Bona part dels professionals que hi apareixen formen part de Productes de la Terra Maresme, el servei de suport que ofereix el Consell Comarcal a productors i elaboradors del sector agroalimentari del Maresme. Actualment en formen part propo de 140 professionals.

Podeu consultar el Catàleg de productes gastronòmics locals “Tasta el Masnou”, clicant aquí

Al maig, temps de maduixes al Maresme

Les maduixes prenen el relleu al pèsol aportant el seu característic color, aroma i sabor a les parades de mercat i a taula. Del 29 d’abril al 29 de maig és temps de Maduixes al Maresme!

Ja fa dies que podem trobar aquesta fruita tan primaverenca al mercat, però paga la pena conèixer el seu origen. Si les maduixes són del Maresme l’èxit està assegurat. El microclima i l’orografia del territori són perfectes per al seu desenvolupament. Ja siguin de la varietat “pájaro”, “Albion”, “Gaviota”, “Monterrey”… es caracterítzen per un gust molt dolç, amb un puntet d’acidesa, una textura carnosa i una aroma de maduixa tradicional.

Les jornades gastronòmiques, que aquest any se celebren a 19 dels 30 municipis de la comarca, posen en valor aquesta fruita que ha donat renom internacional al Maresme i que cada vegada té més entrada a les cuines professionals de la restauració i als obradors pastissers.

Es pot comprovar a l’edició 2022 del Temps de maduixes amb la variada oferta gastronòmica que presenten els establiments participants (restaurants, pastisseries i establiments d’elaboració de productes agroalimentaris)

Restaurants i hotels participants

Empreses elaboradores. Carns, Ous i Derivats

Empreses elaboradores. Mels i melmelades

Empreses elaboradores. Pa i dolços

El Consorci de Turisme i el Consell Comarcal del Maresme organitzen aquestes jornades gastronòmiques també per impulsar els productes agroalimentaris de proximitat tot apostant per un consum Km0.

Podeu veure l’explotacions agràries productores i comercialitzadores de maduixes del Maresme en aquest enllaç. A més, tindreu informació de les varietats de maduixa que cadascuna d’elles produeix.

Temps de pèsols al Maresme

Arrenca la temporada de pèsols, un dels productes gastronòmics que dona entitat pròpia al Maresme i atreu a la comarca els paladars més exquisits. Des d’avui i fins al proper 1 de maig és Temps de Pèsols al Maresme.

Les jornades gastronòmiques del pèsol del Maresme posen en valor la qualitat del producte, la feina de les explotacions agràries que el produeixen i la professionalitat de la restauració i elaboració de productes agroalimentaris que acaben de donar el toc personal al plat o producte que posem a taula.

En aquesta edició -organitzada pel Consorci de Turisme i el Consell Comarcal del Maresme a través de Productes de la Terra Maresme– hi participen 24 productors i elaboradors i 29 restaurants de 17 municipis: Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Mataró, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar.

Paral·lelament, Temps de pèsols ofereix un ventall d’activitats com la visita a les produccions agrícoles que han preparat visites guiades als seus horts per donar a conèixer el procés de creixement del pèsol i el procés fins que aquest llegum arribi al plat. També algunes finques, que fan venda directa, posaran al vostre abast el producte fresc, acabat de collir.

A banda d’assaborir les elaboracions gastronòmiques preparades per la restauració i els establiments elaboradors, Temps de pèsols també convida a escollir en el mercat “la perla verda del Maresme” i ofereix un ampli receptari per posar en pràctica les nostres habilitats culinàries i preparar a casa uns pèsols ofegats, pèsols amb calamars, pèsols llàgrima amb bacallà esqueixat, tosta de salmó amb melmelada de pèsol del Maresme, pèsols a l’estil Sant Pau, pèsols estofats amb botifarres, menta i anís; crema freda d’espàrrecs amb pèsols i salmó; crema de pèsols del Maresme; coca de pèsols i micuit; crema freda de pèsols amb escuma de formatge manxego; fals taco de pèsols i saquets de sípia amb aire de pèsols.

Totes les receptes han estat aportades per restaurants maresmencs.

Trobareu tota la informació de l’edició 2022 de Temps de Pèsols del Maresme en aquest enllaç

Les empreses de Productes de la Terra puntuen amb un 8,5 el seu pas pel Fòrum Gastronòmic

Les 13 empreses agroalimentàries de la Xarxa de Productes de la Terra3 de les quals són del Maresme– que el passat mes d’octubre van participar al Fòrum Gastronòmic Barcelona 2021 han valorat molt positivament el seu pas per aquest certamen i han expressat la seva voluntat de repetir experiència.

Les empreses han valorat amb un 8,5 la seva participació en aquest esdeveniment gastronòmic de referència i els aspectes millor valorats han estat l’estand que ha estat puntuat amb un 9,5; la participació en l’espai de degustacions (8,7) i les oportunitats de negoci generades (7,9).

Les empreses maresmenques que van ser seleccionades per presentar els seus productes van ser COC Ludoteca Gastronòmica (Mataró), La Cuina de la Iaia (Argentona) i Imchi Brewery (Cabrera de Mar).

La Xarxa de Productes de la Terra, de la qual en forma part Productes de la Terra Maresme, dona suport a la producció agroalimentària local i ajuda les empreses productores i elaboradores a millorar la seva competitivitat amb assessorament tècnic, formació especializada, suport a la innovació i presència en jornades i esdeveniments gastronòmics que potencien els circuits de comercialització del producte.

Actualment, 133 productors i elaboradors de la comarca formen part del Cens de Productes de la Terra Maresme. Per inscriure-s’hi, cal contactar amb el Servei del Consell Comarcal enviant un correu electrònic a: productesdelaterra@ccmaresme.cat

La gastronomia del Maresme serà present a l’edició 2021 d’Alicia’t

La trobada gastronòmica de les comarques barcelonines per excel·lència Alicia’t es reinventa en l’edició d’aquest any i se celebrarà en format online els propers dies 16, 17 i 18 de setembre.

Com no podia ser d’una altra manera, la cultura gastronòmica del Maresme hi serà present de la mà del Consell Comarcal del Maresme, a través del servei de Productes de la Terra, i del Consorci de Promoció Turística.

El canvi de format facilita que totes les activitats ssiguin obertes a tothom i gratuïtes. Els tallers i les activitats presencials deixaran pas a les càpsules audiovisuals que s’aniran publicant progressivament els dies 16 i 17 de setembre a la pàgina web www.aliciatvirtual.cat des d’on es podran seguir en directe o recuperar a posteriori. Les càpsules ens permetran aprendre sobre l’art de les sopes, ens aportaran tècniques i consells per evitar el malbaratament dels aliments, ens compartiran receptes senzilles per “menjar bé, viure bé i gaudir de la vida” i ens donaran alguns consells pràctics per innovar a la cuina a partir d’un producte molt bàsic com és l’oliva, entre altres.

L’Alícia’t d’enguany també ens permetrà conèixer la gastronomia i els productes singulars dels diferents territoris de les comarques de Barcelona, entre elles del Maresme, i descobrir-ne la seva bellesa, per planificar visites, sense moure’ns de la cadira.

El dissabte, 18 de setembre, per cloure l’Alícia’t virtual es durà a terme una jornada en directe que incorporarà nous tallers i dues demostracions de cuina: la masterclass de la cuinera Maria Nicolau “Cuina de temporada, fàcil i bona”, i la demostració culinària del xef Artur Martínez “Cuina, senzillesa i compromís”. El públic infantil també tindrà el seu espai durant la jornada amb la càpsula audiovisual “Tastaciència” que permetrà als més petits de casa descobrir la vinculació entre alimentació i ciència.

Temps de menjar maduixes a casa

El confinament no afecta l’horta i ara, és temps de maduixes. No es poden celebrar les jornades gastronòmiques que obrien la porta a restaurants a preparar plats i menús especials amb aquesta fruita tan maresmenca, però sí és el moment d’incorporar a la cistella de la compra maduixes del Maresme, un dels productes de temporada de marca pròpia maresmenca.

El seu aroma intens i la seva dolçor fan que les maduixes del Maresme no tinguin competència a la taula. Per això, conjuntament amb el Consorci de Turisme, us oferim un petit tastet de les propostes gastronòmiques que la maduixa del Maresme ens ofereix. Ho fem a través de les xarxes socials.

Propostes gastronòmiques amb maduixa a instagram

Els comptes d’instagram del Consorci de turisme (@costabcnmaresme) i de Productes de la terra Maresme (@mengemmaresme) ofereixen durant aquest mes de maig receptes per preparar a casa, vídeos d’elaboracions de melmelades, maridatges de maduixes amb vins de la DO Alella i moltes coses més.

El Maresme és el territori de referència en la producció de maduixes, especialment a la de la zona de la Vallalta: Arenys de Munt, Canet de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Sant Pol de Mar. Per això, també us animem a consultar els maduixaires que fan venda directa i els i les professionals que fan elaboracions artesanes amb maduixes del Maresme

Quatre empreses del Maresme participen en un projecte d’investigació

Quatre empreses del Maresme participen en un projecte d’investigació

Quatre Empreses del Maresme participen en un projecte d’investigació per la creació d’envasos biodegradables, comestibles i d’origen vegetal que garanteix les propietats dels aliments i allarga la conservació. Per comprovar l’eficiència d’aquest envàs, han utilitzat en les diferents proves les maduixes del Maresme.


 


Les empreses que varen participar són:



Si voleu consultar les notícies completes podeu clicar als enllaços de: