El Maresme va registrar l’any passat 3 feminicidis

Les violències masclistes són una xacra de la societat que cada any es cobren víctimes. A l’entorn de la celebració del Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme ha analitzat les dades oficials del Consell General del Poder Judical (CGPJ). És un estudi quantitatiu que crida a la reflexió a partir de la xifra de víctimes maresmenques.

Segons el recull oficial del CGPJ, l’any passat va haver-hi tres feminicidis al Maresme, el 15,78% del total de registres en territori català. El còmput anual és inferior al de 2021, però en canvi es van registrar més denúncies, es van incoar i adoptar més ordres i mesures de protecció i també va crèixer interanualment el percentatge d’ordres i mesures de protecció adoptades respecte a les incoades. De fet, el percentatge registrat al Maresme (51,4%) és superior al de l’àmbit català (46,8%).

D’altra banda, l’any passat va haver-hi 57 persones enjudicialitzades per violències masclistes, 50 de les quals (el 87,7%) van ser condemnades. Les dades de 2022 són inferiors a les registrades l’any anterior. Al 2021, es van enjudicialitzar 84 persones i 75 d’elles (el 89,3%) van ser condemnades.

De les dades recollides per l’Observatori de Desenvolupament Local sobta el volum de víctimes que s’acullen a la dispensa a l’obligació de declarar com a testimoni. El registre de 2022 s’eleva a 314, gairebé un 220% més que l’any anterior.

El Consell Comarcal del Maresme es compromet a partir de la Declaració Institucional aprovada en el darrer Ple per totes les forces polítiques comarcals, a excepció de VOX, a “dedicar tots els esforços i reursos necessaris per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències masclistes” a la vegada que fa una crida a la implicació de tothom ja que ” totes i tots tenim també un paper cabdal en la resposta immediata després de la violència. Com a amiga o amic, familiar, company o companya de feina, veí o veïna, podem ajudar a qui ho està patint a identificar indicis de la violència patida o dels factors de risc per la seva vida“.

A la comarca disposem d’alguns serveis que la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Igualtat i Feministes i de l’Institut Català de les Dones ha desplegat els últims anys: El SIAD, com a servei de referència per donar informació i atenció a les dones; la resposta urgent a dones en situació de violència masclista a través de l’acolliment d’urgències i serveis puntuals, el SIE Maresme destinat a la recuperació psicològica de les dones, infants i adolescents que han patit o pateixen violència masclista, i pròximament disposarem del Barnahus, destinat a atendre menors víctimes de violències sexuals.

INDICADORS 2022 DE VIOLÈNCIES MASCLISTES AL MARESME