El Servei comarcal de gestió d’habitatges de lloguer social i assequible comença a caminar amb 3 pisos en cartera

El Ple celebrat dimarts va donar el tret definitiu de sortida per facilitar la posta en marxa del Servei de gestió d’habitatges social i assequible que impulsa el Consell Comarcal del Maresme per ajudar els ajuntaments a dinamitzar el mercat de l’habitatge social en els seus municipis.

Per unanimitat de tots els grups comarcals es va aprovar definitivament la creació d’aquest nou servei comarcal així com les Bases generals que estableixen el procediment d’adjudicació dels habitatges que els ajuntaments posin a disposició del Consell Comarcal.

De fet, el nou servei que es prestarà directament des de l’Oficina d’Habitatge del Maresme ja neix amb una cartera de 3 pisos: 2 cedits per l’Ajuntament de Montgat i 1 per l’Ajuntament de Canet de Mar. El conseller d’Habitatge, Pep Ripollès, ha manifestat que “veient l’interés que el servei ha despertat entre els ajuntaments, preveiem que en els propers mesos comptarem amb més habitatges per posar en el mercat a preus assequibles“.

Ripollès també ha dit que les administracions “hem de fer un esforç per frenar la tensió habitacional que està expulsant veïns i veïnes dels nostres municipis” i ha posat en valor les diferents iniciatives que hi ha, com la Borsa de Lloguer del Maresme, que treballen per augmentar l’oferta de pisos de lloguer a preus assequibles i garantir d’aquesta manera l’accés de la població a un habitatge digne i a un preu just.

Tal com adverteixen diferents estudis, el Maresme és un territori amb un mercat de l’habitatge altament tensionat. Els preus han pujat per sobre del poder adquisitiu de la ciutadania i el parc d’habitatges de lloguer és limitat.

Les darreres dades de l’Incasòl (Institut Català del Sòl) relatives al primer trimestre de 2023 situen el Maresme com la quarta comarca catalana camb lloguers més elevats (darrera el Barcelonès, el Garraf i el Baix Llobregat). El preu de lloguer mitjà al Maresme a principis d’aquest any era de 815 euros. Una pujada de 74,98€ respecte a 2022 en què el preu mitjà del lloguer al Maresme se situava en els 740€/mes.

A l’esfera local, 10 dels 20 municipis catalans on el preu mitjà de lloguer supera els 1.000 euros mensuals són maresmencs. Es tracta de:

  • Sant Vicenç de Montalt – 1.559,02 euros
  • Cabrils -, 1.521,73 euros
  • Cabrera de Mar – 1.347,50 euros
  • Santa Susanna – 1.303,33 euros
  • Alella -1.200,95 euros
  • Caldes d’Estrac – 1.175 euros
  • Premià de Dalt – 1.145,19 euros
  • Tiana – 1.088,87 euros
  • Vilassar de Mar – 1.038,48 euros
  • Montgat – 1.005,96 euros

A més, Sant Vicenç de Montalt i Cabrils encapçalen la llista de municipis catalans amb un lloguer més elevat.