El Servei intermunicipal Rula que es presta a Calella, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera avança cap a la seva consolidació

El Servei mancomunat La Rula encara el seu segon any de vida amb l’objectiu de consolidar els serveis iniciats en els municipis de Calella, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera per atendre i prevenir el consum de drogues i l’ús abusiu de pantalles entre els i les adolescents i joves.

Els 4 ajuntaments i el Consell Comarcal del Maresme, que és qui coordina la gestió del servei amb la contractació de l’empresa Eines Serveis Socioeducatius SCCL, han valorat molt positivament la feina feta durant aquest primer any de funcionament i han establert el full de ruta de cara als propers mesos.

Posant el focus en la prevenció, es volen consolidar les actuacions de prevenció als centres educatius de primària i secundària i l’Espai d’atenció personal a joves i famílies, així com la coordinació entre agents i professionals a través de la dinamització de les taules preventives municipals.

D’altra banda, la intervenció en els espais d’oci és un altre dels puntals de l’activitat del Servei que es potenciarà ampliant principalment les actuacions vinculades a les Festes Majors. Com a reptes, a més, es començarà a treballar en l’elaboració de protocols comunitaris i mesures que unifiquin actuacions en aquests 4 municipis, especialment en els col·lectius que presenten majors factors de risc en relació als consums de drogues i pantalles. 

La Rula va començar a actuar el mes de setembre de 2022. En aquest primer any s’ha elaborat el protocol de centres educatius per a la detecció i intervenció en els usos de drogues i pantalles i s’han realitzat 184 tallers – 85 de consums de drogues i 99 de consums de pantalles- a alumnes d’entre 6è i 4t d’ESO, de cicles formatius i programes de formació i inserció.  Unes activitats que han tingut una excel·lent rebuda per part del professorat i alumnat.

Destaca també la posada en marxa, el passat mes d’abril, de l‘Espai d’orientació, informació i acompanyament per a famílies i joves en els usos de drogues i pantalles  en cadascun dels municipis. 

En l’àmbit de l’oci, durant aquest primer any, la Rula ha centrat la seva intervenció en les festes majors municipals. S’ha impartit formació sobre dispensació responsable d’alcohol a 94 persones i prop de 1.800 persones es van apropar a l’espai Rula que va estar present les nits de festa major als 4 municipis.

Què fa LA RULA

La RULA enfoca el seu pla d’acció principalment en la prevenció -en l’àmbit col·lectiu però també a nivell individual- a joves i famílies en cadascun dels 4 municipis. Treballa de forma coordinada i en xarxa amb les professionals dels 4 municipis on actua i amb la resta d’agents que intervenen en aquest territori des d’un àmbit supramunicipal. 

La RULA oferix els següents recursos:

  • EN L’ÀMBIT EDUCATIU: tallers de prevenció dels possibles riscos associats als usos de drogues i pantalles per l’alumnat, així com formació i assessorament per a professionals i famílies. Es disposa del Protocol de detecció i intervenció en els usos de drogues i pantalles (TRIC) per a centres educatius.
  • EN L’ÀMBIT D’OCI NOCTURN:coordinació d’ intervencions preventives en les Festes Majors i Populars, amb la vela de salut, un estand d’informació i atenció sobre drogues.
  • EN L’ÀMBIT COMUNITÀRI: espais d’atenció, informació i acompanyament individual, personalitzat i confidencial en aspectes relacionats amb els usos de drogues i pantalles.